maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
0
(0)

Oppositiepartijen zijn autoritair handelen assembleevoorzitter zat

lees ook ...

Verdachten Pikin-Saron niet in vrijheid gesteld

 Kantonrechter Duncan Nanhoe heeft het verzoek van de advocaten Murwin Dubois en John Ferdinand tot invrijheidsstelling van hun cliënten in de strafzaak-Pikin Saron afgewezen. Hij vindt dat andere get...

De Nationale Democratische Partij (NDP) en de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), twee oppositiepartijen in De Nationale Assemblee (DNA), zijn moe van het autoritair handelen van voorzitter Marinus Bee. NDP-parlementariër Melvin Bouva werd donderdag tijdens de vergadering waarin de nieuwe Bankwet werd behandeld de vergaderzaal uitgezet. Hij zou die vergadering volgens Bee verstoren. Uit protest tegen het dictatoriaal handelen van de parlementsvoorzitter hebben de NDP en de BEP de vergadering verlaten.

Het lid Bouva zou een punt van orde hebben aangevraagd, nadat VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien een punt van orde had gekregen van Bee. Hij zou een statement hebben afgelegd dat niets met de orde van de vergadering te maken had. Gajadien reageerde op opmerkingen van een NDP-assembleelid, dat vragen had gesteld over de verhoging van de douanekoers. Bee vond dat er niets mis was met de orden toen Bouva aan hem het woord vroeg. Toen Bouva luidkeels buiten de microfoon om aandacht vroeg zei Bee: “lid Bouva, u stoort de vergadering.”

BEP-fractieleider Ronny Asabina en Parmessar vroegen nadat Bouva de vergaderzaal was uitgezet rekenschap aan Bee waarom hij hun collega uit de zaal had laten verwijderen. Bee merkte op dat hij aan niemand enige verantwoording schuldig is en verwees naar het Reglement van Orde.

In een verklaring stellen de NDP en BEP dat Bouva volgens artikel 38 van het Ordereglement heeft gehandeld en het woord vroeg. De oppositie is van mening, dat zij voor de zoveelste keer worden geconfronteerd met de volgens hun zeer partijdige en autoritaire houding van de parlementsvoorzitter. Er is een verklaring door deze partijen uitgegeven, waarin zij duidelijk aangeven de werkwijze beu te zijn.

De assembleevoorzitter moet altijd professioneel en vrij zijn van emoties of wrok zijn werk doen. Bovendien moeten alle leden van het parlement een gelijke behandeling krijgen en zonder onnodige beperkingen het woord voeren. de bedoeling is dat de fracties na hun beraad met de parlementsvoorzitter zullen praten over de voortgang van de vergadering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOppositiepartijen zijn autoritair handelen assembleevoorzitter zat