vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
0
(0)

Opnieuw achterstelling scholen binnenland door Onderwijs

lees ook ...

Werkgroep voor ontwikkeling Para geïnstalleerd

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 23 maart een werkgroep geïnstalleerd om het district Para duurzaam en structureel te gaan ontwikkelen. Deze installatie heeft plaatsgevonden op het Kabinet ...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) heeft maandag bekendgemaakt, dat de scholen in het binnenland nog niet starten, terwijl het onderwijs op de GLO scholen in stad en district woensdag zijn begonnen. Het ministerie geeft waterschade aan als oorzaak voor het gesloten houden van deze scholen.

Enkele schoolleiders in Boven-Suriname keuren het af, dat de scholen in hun gebied woensdag niet open mochten zoals de basisscholen in stad en district. Er is zelfs geen openingsdatum vastgesteld.  “Nu krijgen de stadskinderen wederom een voorkeursbehandeling door eerder naar school te gaan”, volgens schoolleiders en leerkrachten verbonden aan deze scholen.

Schoolleider Fawtantie van OS Guyaba1 heeft ander informatie, dan het ministerie van Onderwijs ten aanzien van haar gebied. Zij bevestigt de zware regens van de afgelopen periode, “Maar de 23 scholen en onderwijzerswoningen zijn droog gebleven”.  Vanwege de pandemie moest het binnenland meer  dan drie maanden onderwijs ontberen. Zij hebben geen afstandsonderwijs.

Haar collega Leandro Simson van OS Godo (240 leerlingen en veertien leerkrachten) deelt die mening, maar heeft anderzijds begrip voor het standpunt van het ministerie. Simson, is voorzitter van het Platform Schoolleiders Binnenland, en hij vermoedt dat “financiën, voorbereiding en solidariteit” een rol hebben gespeeld om de scholen niet simultaan open te stellen. “Om voor lange tijd in het binnenland te kunnen vertoeven moet je voorbereidingen treffen en heb je geld nodig om voorraad in te kopen. Momenteel is het mindrimun. Wij zijn niet in staat om inkopen te doen.”

Hij vindt dat ze solidair moeten zijn met de scholengemeenschappen in het oosten. De PSB-voorzitter adviseert schoolleiders een plan geschikt  voor hun school  te maken om de achterstand in te lopen, aangezien het ministerie niet over een gedegen plan van aanpak beschikt.

Nelly Pengel, schoolleider van de Obed en Alexanderschool van de Stichting Onderwijs der EBGS in het dorp Abenaston, is blij dat het plan van aanpak geschreven door de EBGS-schoolleiders is goedgekeurd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpnieuw achterstelling scholen binnenland door Onderwijs