dinsdag 27 februari 2024
26 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
5
(1)

Opluchting door de versoepeling

lees ook ...

Drempelkosten SEH Wageningen tijdelijk opgeschort vanwege ro...

De drempelkosten voor behandeling op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Petronella Ziekenhuis in Wageningen zijn tijdelijk opgeschort, zo maakte minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gisteren bek...

Vele landen op de wereld hebben de avondklok afgeschaft. In navolging daarvan heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid de coronamaatregelen versoepeld in ons land. Toch is er enige voorzichtigheid geboden. Zowel burgers en bedrijfsleven halen opgelucht adem. Het einde is in zicht. De avondklok werd zondag afgeschaft. Er geldt geen code meer voor de ziekenhuizen. De pandemie krijgt code oranje, dat geldt voor sporadische casussen.

Een burger uit zijn blijdschap en voorzichtigheid: “Het maakt het leven er toch een stuk gemakkelijker op.” Wel moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid blijven nemen, volgens hem. “Zo kijk ik uit als ik onder een grote menigte ben. Ik kan niet zien wie ziek is of niet. Ik blijf mij dus nog houden aan de mohanaregels.” Maar de isolatieplicht hoeft voor Armando sowieso niet (meer). “Dat is een te grote beroving op je vrijheid. Dat zou niet moeten hoeven. Een ieder moet gewoon voorzichtig zijn; voor jezelf en de ander.”

Niet voor een ieder hebben de versoepelingen invloed op het persoonlijk leven, maar Janice vindt dat stukje vrijheid erbij wel aangenaam. Voor haar geldt:”Het gaat al twee jaar zo door met de maatregelen. Ik ben er inmiddels aan gewend.”  Zij waardeert de mohanaregels nog. “Alleen als de vaccinatiegraad hoog genoeg is, kan er overwogen worden om ook die te versoepelen. We zullen het moeten jh proberen.”

Het samenscholingsverbod is nu bijgesteld naar vijftig personen en het onderwijs heeft nu normale roosters.

Dj Koemar is blij met deze ontwikkeling. “Dat geeft de mogelijkheid om mijn twee baantjes, taxichauffeur en dj’en, weer te combineren. En dat is absoluut nodig om rond te kunnen komen.” Niet alle maatregelen hoeven gelijk afgeschaft te worden van Koemar. “Maar het is wel belangrijk dat een ieder goed voor zichzelf zorgt en rekening houdt met anderen.”

Zo heeft iedereen een eigen mening over zaken. Een ander zegt dat de pandemie nog  “steeds in ons midden” is. Dus we moeten voorzichtig zijn en blijven. “Maar ik ben blij, niet zozeer voor mezelf, want ik ga toch nergens, als wel voor de horecasector.”

De horecaondernemers zijn dolgelukkig met de versoepelingen. Vincent van Twuijver van De Dijck juicht het toe. “Maar eerst de personele bezetting op orde krijgen”, zegt hij. Men moest op den duur veel gaan bezuinigen. Nu zal men weer werken naar normalisatie toe, omdat de koopkracht nogal is verzwakt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpluchting door de versoepeling