woensdag 27 september 2023
32.9 C
Paramaribo
22.6 C
Amsterdam
5
(1)

Opleiding Integraal Waterbeheer van start: Upgraden capaciteit voor watersector

lees ook ...

DNA leden lopen stage in Nederland

Vijf medewerkers van het Surinaams parlement lopen van 11 tot en met 30 september 2023 stage bij de Tweede Kamer ten behoeve van de capaciteitsversterking van De Nationale Assemblée (DNA) maar vooral ...

Op 17 juli 2023 is de eerste module van de opleiding Integraal Waterbeheer van start gegaan in Suriname. Deze opleiding is een initiatief van de Stichting Waterforum Suriname, in samenwerking met het United Nations Development Program (UNDP), Global Climate Change Alliance (GCCA+), en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Manoj Hindori, bestuurslid van de Stichting Waterforum Suriname, benadrukt dat de opleiding is opgezet om de capaciteit van de watersector te versterken en in te spelen op de specifieke behoeften van de Surinaamse watersector. In totaal hebben 400 mensen zich ingeschreven voor de opleiding, waarbij een groot deel van de lessen virtueel wordt gevolgd. De opleiding bestaat uit 8 modules, die zowel afzonderlijk als als geheel gevolgd kunnen worden, afhankelijk van de behoeften van de deelnemers.

De modules worden verzorgd door geaccrediteerde opleiders van de Universiteit van Suriname, Afdeling Milieuwetenschappen. Na afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat dat is geaccrediteerd door de discipline Milieuwetenschappen. De Stichting Waterforum Suriname hoopt dat andere instellingen, zoals het Polytechnic College Suriname (PTC) en het Natuurtechnisch Instituut (NATIN), ook enkele modules in hun vakkenpakket kunnen opnemen, om zo een bredere verspreiding van kennis in de watersector te bevorderen.

Een van de modules, genaamd Water Governance, richt zich op waterwetgeving. Hindori legt uit dat er momenteel drie concept waterwetten zijn in Suriname met betrekking tot grondwater ter bescherming van drinkwaterbronnen en de omgeving van waterbronnen. Deze wetten moeten echter nog worden behandeld in het parlement.

De opleiding zal ook aandacht besteden aan hoe partijen in de watersector ervoor kunnen zorgen dat deze concept waterwetten op de agenda van De Nationale Assemblee komen. Waterwetgeving wordt als zeer belangrijk beschouwd, en er wordt momenteel gewerkt aan een vierde waterwet, de Wet Bescherming Oppervlaktewater, die naar verwachting eind augustus 2023 gereed zal zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpleiding Integraal Waterbeheer van start: Upgraden capaciteit voor watersector