maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
5
(1)

Opleiding douane expediteurs voor dienstverlening in- en uitvoer

lees ook ...

Naturalisatiewet niet verder behandelt in DNA

Door weinig belangstelling van de regering voor het college, moest de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) worden verdaagd. Slechts twee ministers waren aanwezig. Volgens afspraak ...

De opleiding tot douane-expediteur zal binnenkort verzorgd worden door het ministerie van Financiën en Planning. Op woensdag 11 januari jongstleden is er hiervoor een informatiesessie gehouden voor de kandidaten. De expediteurs zijn belangrijke schakels in de dienstverlening bij de invoer en uitvoer.

Mahindernath Gobardhan, hoofd van het opleidingscentrum Financiën, zegt dat de registratie reeds vorig jaar mei heeft plaatsgevonden, maar dat de opleiding vanwege administratieve zaken geen voortgang heeft gehad. Na het afwikkelen van alle administratieve verplichtingen, kan de opleiding nu van start gaan.

De geselecteerden zullen klaargestoomd worden tot gecertificeerde vertegenwoordigers van de importeur en/of exporteur, die contact maakt met de douane en andere relevante diensten in verband met de in-, uit- en doorvoer van goederen op basis van de juiste douaneprocedures.

De douane-expediteur dient als een tussenpersoon tussen de douane, de organisatie en de importeur/exporteur. Hij houdt alle formaliteiten met betrekking tot inklaringen van goederen en het opstellen van documenten voor de export en doorvoer van goederen.Voor deelname aan de opleiding kon een ieder zich opgeven.

“De interesse van bedrijven blijkt groot te zijn, omdat zij veelal beschikken over een inklaringsbureau,” merkt Gobardhan op. Voor hen wordt het vervullen van de douaneformaliteiten bij de inklaring van goederen vergemakkelijkt door gecertificeerd personeel. Er zijn 432 aanmeldingen geweest, waarvan 81 personen zijn toegelaten.

Doordat het Asycuda-systeem van de douane verouderd is, kan er een beperkt aantal kandidaten geaccommodeerd worden. Tijdens de infosessie zijn de kandidaten ingelicht over het curriculum bestaande uit dertien moduleonderdelen en telt 315 college-uren. Er is kennisgemaakt met de docenten en het lesmateriaal, lesrooster en examenreglement is met de cursisten doorgenomen.

De opleiding gaat maandag 16 januari van start en duurt een jaar. Na het succesvol afronden van de opleiding zijn de cursisten gecertificeerd, waarna zij toegang krijgen tot het Asycuda-systeem middels een code.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpleiding douane expediteurs voor dienstverlening in- en uitvoer