donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
13.5 C
Amsterdam
0
(0)

Operatie Marbonsoe geslaagd

lees ook ...

Apoera heeft betere wegen nodig om producten te vervoeren

President Chandrikapersad Santokhi ontving op maandag 20 maart jongstleden DC Josta Lewis van Apoera op het Kabinet van de President. Hierbij werden er enkele voorstellen gedaan om het gebied verder t...

Operatie Marbonsu van het Nationaal Leger(NL) die tussen 07-13 december 2021 is  uitgevoerd, heeft de controles in gebieden waar dat minder was opgevoerd en de aanwezigheid van de overheid verhoogd. Plaatsvervangend bevelhebber luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen zei op 21 december 2021 tijdens een persconferentie van het ministerie van Defensie dat de successen niet zijn uitgebleven.

Het NL heeft met andere afdelingen uit het veiligheidsdomein van de overheid opgetreden. Als aanleiding voor de operatie legde Kioe A Sen uit, dat Suriname in de drie meest recente jaren steeds geconfronteerd is met verruwde criminaliteit in het achterland. Vooral in de goudvelden worden er heel veel berovingen gepleegd, waar geweld wordt toegepast. “De criminelen zijn meestal in deze periode van het jaar extra actief, waarbij zij in de eerste week van november tot voor en iets na kerst toeslaan”, merkt Kioe A Sen op.

De legerfunctionaris zegt dat er tijdens de voorbereiding van Operatie Marbonsu, meldingen binnenkwamen van gewapende roofovervallen in het Toemoekhoemakgebied, ten noordoosten van Langatabbetje. Verder waren er soortgelijke gevallen in het Pakira- en het Apomatapoegebied. De luitenant-kolonel wijst daarnaast erop dat er in het oosten en zuidoosten van het land ongeremd personenverkeer plaatsvindt, wat te merken is aan het feit dat elke keer wanneer zich een stijging van Covid-19 in Frans-Guyana voordoet, dit ook in Suriname het geval is.“ Dit betekent dat er ongebreideld personenverkeer plaatsvindt.

De ontwikkelingen in de regio, namelijk het optreden van de Franse en Braziliaanse autoriteiten tegen illegale gouddelvers en skalians zijn ook zorgwekkend. Kioe a sen vreest dat er hierdoor een influx van illegalen naar Suriname kan plaatsvinden. Hij merkt op dat de autoriteiten van de buurlanden korte metten maken met illegale mijnbouw. Hij wijst op twee recente succesvolle operaties in Frans-Guyana en het optreden in Brazilië, waarbij ruim 130 skalians op de Rio Madeira, een zijtak van de Amazonerivier in brand zijn gestoken.

“Het kan ervoor zorgen dat zich een stroom van illegalen naar ons land kan bewegen en daar proberen wij een stokje voor te steken. Tenminste, Operatie Marbosu was ervoor om een aanzet daartoe te geven,” aldus de legerfunctionaris.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOperatie Marbonsoe geslaagd