Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

“Operatie drin’ dresi wakti siki” in Suriname van start gegaan

Geplaatst

op

Gwendoline Babel, Onderdirecteur Dnv. Beeld Youtube

In Suriname is de landelijke operatie ‘drin dresi wakti siki’ begonnen. Deze operatie is bedoeld om COVID-19 buiten de grenzen van Suriname te houden. De operatie wordt uitgevoerd in opdracht van president Desi Bouterse en onder aanvoering van het COVID-19 Crisis Managementteam. De aanpak is gepresenteerd door majoor Gwendoline Babel, onderdirecteur Directoraat Nationale Veiligheid (DNV).

De operatie duurt tot en met 10 mei 2020 en is een civiel-militaire operatie, ter ondersteuning van de gezondheidsdiensten, met name de Medische Zending en met betrokkenheid van het traditioneel gezag. Ook de kustwacht is betrokken bij deze operatie. Na vaststelling van COVID-19- besmettingen in het oosten van Suriname, heeft de president woensdag op advies van het COVID-19-Managementteam een total lockdown voor de grenzen en grensrivieren aangekondigd.

Er zijn controleposten ingezet op strategische plekken te land en te water in oost, west en zuid-Suriname om alle uitwijkroutes te kunnen beheersen en zodat persoonsbewegingen kunnen worden getraceerd. Er zijn op dit moment 20 checkpoints te land, waaronder Coronie: Burnside, Totness; Saramacca: Boskamp, Monkshoop; Zuid-Suriname: Witagron, Pikin Saron, Redi Doti, Brug Van Blommenstein Stuwmeer en Kraka; Oost-Suriname: Stolkerstijver, nabij Marwina Ziekenhuis, afslag richting Snesikondre-Langatabiki en de Oostgrens: Plaats bekend als Trans Amerika (leger en politie zullen deze lokatie helemaal overnemen), Galibi, Erowarte.

Bij de checkpoints zullen onder andere vragen worden gesteld over de reisgeschiedenis van personen en waar mogelijk zal ook de temperatuur worden opgemeten.

Er geldt ook een total lockdown voor de grensrivieren Corantijn, Marowijne en Lawa. Dit betekent dat er geen verplaatsingen mogen plaatsvinden zonder toestemming van het COVID-19-Managementteam. Er worden rivierpatrouilles uitgevoerd door militairen en politie. Iin het westen wordt gepatrouilleerd op de Nickerierivier, Clara sluis, Southdrain, Backtrack locaties, Wakay en Apoera.

In het oosten worden rivier patrouilles uitgevoerd te Langatabiki,  Gakaba, Stoelmanseiland,  Lawa tabiki en Kumakapa. Volgens Babel zijn verplaatsingen slechts toegestaan voor essentiële diensten die te maken hebben met veiligheid, gezondheid en essentiële diensten van de overheid zoals medewerkers van de verkiezingsorganisatie, waaronder colporteurs.

Verder benadrukt ze dat de Operatie ‘drin dresi wakti siki’ en daaraan gekoppelde maatregelen en activiteiten uitsluitend bedoeld zijn om illegale verplaatsingen tegen te gaan en verdere verspreiding van het coronavirus in Suriname tegen te gaan.

Het is bekend dat dit virus zich razendsnel verspreid en in recordtijd dodelijke slachtoffers maakt. Door kordaat optreden van het COVID-19-Managementteam is Suriname tot nu toe bespaard gebleven van een ernstige gezondheidscrisis. Deze ‘gelukkige toestand’ kan in een oogwenk omslaan, als geen gehoor wordt gegeven aan de COVID-19 orde- en gezondheidsmaatregelen.

Culturu.com

3 Reacties

3
Reageer op dit artikel

1000
Maritha

Mooie donkere vrouw in uniform met rode nagels… meestal lesbisch mag want ik val ook op vrouwen. Dus ik herken ze wel

Sandra

Goed om een vrouw aan het roer te zien. Goedzo. Power

Rita

Goed ik ben trots op mijn donkere zusters die hun best doen om er iets goeds van te maken. En ze zijn soms beter dan mannen.Advertentie

Suriname

Brug Stolkertsijver gesloten om toename COVID-19 in Suriname

Geplaatst

op

Corona Virus

De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, worden verscherpt. Ingaande vandaag is de brug te Stolkertsijver gesloten voor in- en uitgaand verkeer.

Het COVID-19 Crisis Management Team monitort de recente toename van positieve coronagevallen nauwgezet om zo goed als mogelijk controle te hebben over de situatie.

In Suriname zijn er gisteren twee personen positief getest op het COVID-19-virus, waardoor het aantal COVID-19-positieven komt op 14. Het land telt nu 4 actieve gevallen en 331 personen zijn in quarantaine. Een persoon is overleden, terwijl 9 genezen zijn verklaard.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Binnen enkele uren 14de COVID-19-geval in Suriname

Geplaatst

op

Corona Virus

Voor vandaag alleen zijn twee personen positief getest op het COVID-19-virus. Enkele dagen terug was er ook al een geval. De teller positief geteste personen in Suriname staat op 14. Details over de laatste patiënt zijn niet bekend.

Een persoon uit Albina is op 27 mei positief getest op het virus. De situatie van de 13de persoon is stabiel. Hij is overgebracht naar het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De afdeling epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van deze twee personen. 

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen