woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Openbaar Ministerie moet zaak oil spill Surinamerivier afwikkelen

lees ook ...

Nieuw toeristisch perspectief: China schrapt visumplicht voo...

China heeft aangekondigd dat mensen met een Nederlands paspoort tijdelijk vrijgesteld worden van de visumplicht. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen Nederlanders gedurende een...

Door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is het Openbaar Ministerie (OM) ingeschakeld om de zaak waarbij olie in de Surinamerivier is terechtgekomen af te wikkelen. Dit is besloten in samenspraak met de Maritieme Autoriteit Suriname en het Nimos. Aan het OM is gevraagd om de zaak op basis van wetgeving af te wikkelen, zegt kolonel Jerry Slijngard.

NCCR is op de hoogte gebracht op 13 oktober dat er olievlekken zijn waargenomen. Samen met de Kustwacht is ter plekke de situatie bekeken. Er is toen meteen geïdentificeerd vanwaar de oil spill is ontstaan, waar deze aan land is gekomen en waar het is blijven plakken. De instituten, verantwoordelijk voor dit soort gevallen, zijn op de hoogte gesteld en samen met hen is geprobeerd de mogelijke veroorzakers te identificeren en wat de mogelijke oorzaak kan zijn geweest van deze oil spill.

“Het is van zeer groot belang dat wij de communicatie die wij reeds gestart zijn met de gemeenschap dit ook voortzetten”, zegt Slijngard. “Wij kunnen de gemeenschap dan ook aangeven wat de resultaten zijn geweest van de onderzoeken die het NCCR heeft uitgevoerd en wat de volgende stappen zullen zijn.”

Na het zien van de hoeveelheid olie die in het water is terechtgekomen is geprobeerd om een groot deel hiervan zo goed als mogelijk op te ruimen. Hiervoor is het bedrijf Jankie & Zonen in de arm genomen. Dit bedrijf heeft de drijvende olie op het water opgeruimd. Dit heeft de olievlek verminderd.

Met overige deskundigen zal volgens Slijngard worden gekeken hoe de aanplak op de oever en op ander meubilair in het water, zoals aanmeerposten, die ook vervuild zijn, zullen worden schoongemaakt. Daar zal een opruimingstraject voor worden gestart. Er is verder ook gekeken naar de mogelijke impact, behalve voor de kust, op vogels, als die ook getroffen zijn, maar daar is geen negatieve reportage over ontvangen.

Het NCCR heeft, samen met Nimos samples in het vervuilde water genomen en deze doorgestuurd naar een laboratorium die de samples heeft geanalyseerd en de resultaten intussen heeft doorgestuurd. Inmiddels is er reeds drie keer vergaderd met de relevante actoren en zijn de belanghebbenden ook geïnformeerd. Zodra er nadere informatie is zal de gemeenschap worden geïnformeerd, zegt Slijngard.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpenbaar Ministerie moet zaak oil spill Surinamerivier afwikkelen