dinsdag 6 december 2022
24.4 C
Paramaribo
4.3 C
Amsterdam
0
(0)

Openbaar Ministerie legt beslag op skalians; twee onbruikbaar gemaakt

lees ook ...

Parmessar Dissapointed: Text VAT changed at publication

Rabin Parmessar, the leader of the NDP party, points out that the Tax Added Value Act's (VAT) published wording differs from the version that was adopted by the National Assembly. He promptly informed...

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee skalians onbruikbaar gemaakt en een aan de ketting gelegd. De laatste ponton is gesleept naar Snesikondre. Dit is donderdag gebeurd te Kriki Mofo op de Marowijnerivier. Bij deze operatie heeft het OM ondersteuning gehad van het Nationaal Leger (NL), in het kader van operatie Marbonsu waar de militairen mee bezig zijn. 

Een van de bewaarders is op een van de skalians aangetroffen en aangehouden. Verder waren ter plaatse zowel Brazilianen, ongeveer twintig, als Surinamers aanwezig. In opdracht van het OM moest eenieder onmiddellijk met medeneming van persoonlijke spullen de skalians verlaten.

David Abiamofo, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, had in oktober 2020 elke skalianhouder schriftelijk opgedragen onmiddellijk te stoppen met de illegale mijnbouwactiviteiten op de Marowijnerivier. Abiamofo had aangegeven dat deze activiteiten milieuschade veroorzaken aan de waterwegen en het ecosysteem.

Het OM werd vorig jaar door de politie geïnformeerd over skalians die normaliter op de Marowijnerivier stilstaan, maar in de nachtelijke uren de goudwinningsactiviteiten voortzetten. Naar aanleiding daarvan werden toen reeds drie skalians in beslag genomen en werden twee personen die hierop werkzaam zijn als bewaarder aangewezen. De sleutels van de skalians werden in beslag genomen door het OM voor de overtreding van de Mijnbouwwet en de Wet op Economische Delicten. Echter was gebleken dat de illegalen normaal de mijnactiviteiten voortzetten.

Het OM heeft met deze operatie de daad bij het woord gevoegd. Eerder is aangekondigd dat de milieucriminaliteit aangepakt zal worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpenbaar Ministerie legt beslag op skalians; twee onbruikbaar gemaakt