Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Openbaar Ministerie in Suriname bezorgd over toename drugsvangsten

Geplaatst

op

Procureur Generaal Roy Baidjnath Panday

Het Openbaar Ministerie (OM) is zeer bezorgd over de toename van drugsvangsten in Suriname. Samen met het ministerie van Justitie en Politie zal worden gekeken hoe meer inhoud te geven aan contacten met inlichtingendiensten in het buitenland. De noodzaak hiertoe is bijzonder groot, gelet op de vele drugs onderscheppingen op schepen vanuit Suriname en informatie over drugsgerelateerde landingen op Surinaams grondgebied, zegt procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday.

De openbare aanklager sprak over een aantal aanhoudingen en onderscheppingen van drugs, waarvan een groot deel op havens in Paramaribo en op Zanderij. “Het heeft er alles van dat ons land weer eens het imago heeft van een veilige opbergplaats voor drugs bestemd voor de doorvoer,” zei de hoogste vervolgingsambtenaar gisteren in zijn toespraak in verband met de opening van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie in de Congreshal.

Alertheid

De pg heeft met nadruk gewezen op de bijeffecten van drugscriminaliteit namelijk het infiltreren in besluitvormingsprocessen van de regering. “Met deze wetenschap zullen we zeer alert moeten zijn om dit fenomeen geen wortel te laten schieten en eventueel bestaande invloeden met wortel en tak uitroeien.”

Baidjnath Panday is blij met de beëdiging van dertien waarnemend substituut-officieren van justitie woensdag. Dit biedt volgens hem de mogelijkheid om andere units binnen het orgaan op te zetten voor onder meer de aanpak van zware en grensoverschrijdende criminaliteit, verkeerscriminaliteit, jeugd- en zedendelicten en voor de gerichte aanpak van huiselijk geweld.

Klokkenluiders

Over de in te stellen Anticorruptie-unit binnen het OM zei de pg, dat er meer vervolgingsambtenaren aangetrokken zullen worden voor het aansturen van corruptie- en witwasonderzoeken. Deze unit zal ook nadrukkelijker samenwerken met de fiscus voor zowel strafrechtelijke als fiscale interventies bij onderzoekingen.

Het orgaan zal worden bemenst met politierechercheurs en externe financieel forensische deskundigen. Hiervan is er op dit moment slechts één deeltijds ter beschikking. Hij zegt verder uit te kijken naar aanbevelingen van de presidentiële commissie over voorstellen voor de verdere implementatie van de Anticorruptiewet. De pg vroeg daarbij aandacht voor de wettelijke regeling van de positie van klokkenluiders in corruptiezaken.

Culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eddyready
zaterdag 3 oktober 2020 19:00

Wat krijgen we nou ?
De hele werlend weet dat Suriname een groot drgs nest is en nu beginnen wij ons zorgen te maken .
Ons landje blijft een bananen republiek-je en we houden ons maar van de domme.
En hebben we al in de gaten wie de drugs barons zijn hier < ja heel goed Bouterse en Brunswijk.
En laten die twee misdadigers nu gewoon vrolijk in de regering zitten.
Dat kan natuurlijk alleen in Suriname

Benny
zaterdag 3 oktober 2020 19:17

De hele wereld weet dat Suriname een drugsland is.
Maar alleen Suriname zelf heeft het maar niet door.
Ze hebben twee drugs baronnen in hun regering Bouterse en Brunswijk en ze weten van niets ?
Kom op man, wat is dit voor onzin, de wereld weet het.

tata loso
zaterdag 3 oktober 2020 22:40

Deze PG weigert de media informatie te geven over het verstrekken van vuurwapenvergunningen. Hoezo openheid ?Advertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen