zaterdag 25 mei 2024
33 C
Paramaribo
15.7 C
Amsterdam
0
(0)

Open Science Award voor Surinaamse Instituten

lees ook ...

Ronnie Brunswijk kreeg openbaring en gaat voor 100.000 stemm...

De ABOP voorzitter, Ronnie Brunswijk gaf tijdens een ressortvergadering van de partij te kennen dat hij gaat voor 100.000 stemmen bij de verkiezingen van 25 mei 2025. Een openbaring die hij heeft gekr...

Op het Open Science Festival op 01 september in Amsterdam, hebben het Nationaal Archief Suriname en de Geschiedenisopleiding van de Anton de Kom Universiteit van Suriname  een Open Science Award ontvangen voor hun rol in de ontwikkeling van de Historische Database Suriname.

De jury roemt de manier waarop het archief en de opleiding, samen met partners in Curaçao en Nederland en met honderden vrijwilligers, werken om de bevolkingsarchieven van Suriname openbaar te maken voor onderzoek, culturele projecten en familiehistorie.

Met de Open Science Awards erkent en beloont de organisatie van het Nationaal Open Science Festival onderzoekers die open science hebben gebruikt om hun onderzoek toegankelijker, transparanter of reproduceerbaar te maken. De focus lag op maatschappelijke betrokkenheid, waarbij met name de samenwerking tussen wetenschappers en mensen buiten de wetenschap belangrijk is.

De Historische Database van Suriname en Curaçao (HDSC) is een samenwerking van het Nationaal Archief Suriname, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het Nationaal Archief van Curaçao en de Radboud Universiteit in Nederland. Met ongeveer duizend vrijwilligers werken ze al sinds 2017 samen aan een online open database met demografische gegevens van de bevolking van Suriname en Curaçao tussen ongeveer 1830 en 1950. Al deze informatie komt vrij online beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en voor mensen die op zoek zijn naar hun voorouders.

Daarvoor worden bij het Nationaal Archief Suriname archieven gedigitaliseerd, die vervolgens door vrijwilligers worden omgezet in een database, zodat iedereen online naar haar of zijn voorouders kan zoeken. Afgelopen jaren heeft de HDSC al de zogenaamde ‘slavenregisters’ gepubliceerd, met details over levensgebeurtenissen van individuele mensen die in slavernij leefden.

Sinds 2018 staan de Surinaamse slavenregisters online. Binnenkort zijn deze registers ook op de nieuwe website van het Nationaal Archief Suriname in te zien via: www.nationaalarchief.sr. Op deze website worden zullen komende jaren ook de Surinaamse geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten worden gepubliceerd uit de periode 1828-1921.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpen Science Award voor Surinaamse Instituten