vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
0
(0)

‘Opa wat is kokos’ ? een serie workshops aan de hand van het boek

lees ook ...

Suriname moet beleid uitstippelen over omgaan met bos

President Chandrikapersad Santokhi vindt dat het belangrijk is om een duidelijk beleid uit te stippelen hoe we met ons bos omgaan en de carbon negatieve status blijven behouden. Het is alom bekend dat...

‘Opa, wat is kokos’, is het  educatieve kinderboek geschreven door Jo-Ann Monsels. De schrijfster is een samenwerking aangegaan met het museum Villa Zapakara  om op een kindvriendelijke manier informatie te geven over kokos. . Maandagmorgen is hier de eerste kokosworshop verzorgd door de schrijfster  en dichter Stanley ‘Sombra’ Slijngaard. Zeven kinderen hebben het kokosevenement bijgewoond. De schrijftster las haar boek ‘Opa, wat is kokos’ op een interactieve manier voor.

De kinderen waren vrij om vragen te stellen. “Juffrouw, is kokoswater gemaakt van melk en suiker?” “Wat is het verschil tussen kappen en schillen van een kokosnoot?” werd er onder andere gevraagd. Sombra, komt zelf uit het district Coronie en is oud-kokosteler. In dit evenement is hij ‘opa’, volgens het verhaal in het boek. Hij toont de kinderen het verschil tussen kappen en schillen van de kokosnoot. “Kappen is als je het met een slag in twee helften doet en schillen is wanneer je de bast eruit haalt”, legde hij de kinderen uit. Slijngaard toonde kundig twee manieren van schillen: één met de houwer en de andere met een puntige houten balk. “De laatste manier is van de Javanen afgekeken, die de Coronianen verder een beetje hebben gemoderniseerd, omdat het puntige houten gedeelte steeds bijgeslepen moest worden”, informeerde Sombra. Hij was als jongeman ook degene, die de bomen beklom om kokosnoten te plukken. “Mijn bijnaam was bommenwerper”, grapt hij.

Het doel van dit eerste evenement was de geschiedenis van de kokos naar voren brengen. Deze  was op plaatjes als een speurtocht in de tuin van het museum uitgezet. De plaatjes die de kinderen vonden werden naast elkaar gezet. Op die manier werd het verhaal van de kokosteelt  en wat er door de tijd heen is gebeurd verteld. De teelt is in Coronie sterk achteruitgegaan. Sombra hoopt met de benadering van Monsels dat de kinderen liefde voor de kokosteelt krijgen. “Coroniaanse kokos was een exportproduct.”

De schrijfster geeft aan dat door cultuureducatie aan een stukje behoud wordt gewerkt. “Er zijn bepaalde normen en waarden die je doorgeeft, maar als die niet ergens wordt verduurzaamd in cultuureducatie dan gaat veel gewoon verloren.” De auteur heeft daarom voor deze opzet gekozen, zodat Sombra als een grootouder zijn verhaal als kokosteler zelf aan de kinderen kon vertellen.

De bedoeling is dat het kokosevenement een groeiend karakter krijgt van een serie. “Bijvoorbeeld wat de verschillende bevolkingsgroepen met kokos doen, maar ook de kokosteelt vanuit de aardrijkskunde bekeken”, vertelt Monsels. Om deel te nemen aan het evenement hanteert Villa Zapakara vanwege de coronapandemie een registratie vooraf. Vijf kinderen mogen meedoen aan een workshop.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname'Opa wat is kokos' ? een serie workshops aan de hand van het boek