dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
18.5 C
Amsterdam
2.3
(3)

Op staande voet ontslag terwijl contract nog loopt

lees ook ...

JIT onthult paspoortvervalsingsschandaal

Recent heeft het Justitieel Interventie Team (JIT) een significante arrestatie verricht met betrekking tot vermeende paspoortvervalsing. Een 49-jarige man van Chinese afkomst is gearresteerd op verden...

Het Nederlands callcentre CUSTOM CONNECT in Suriname dat als helpdesk fungeert voor een electriciteitsbedrijf in Nederland, ontslaat medewerkers op staande voet, omdat zij te laat aan het werk zijn gekomen, terwijl hun contract nog loopt. 

Ontslag op staande voet in Suriname is alleen terecht als de werknemer heeft gestolen of gevochten op de werkvloer of een ander ernstig feit heeft begaan. Dit callcentre in Suriname dat plusminus EURO 300 per maand betaald aan een werknemer, houdt er helemaal geen rekening mee dat de Surinaamse medewerkers in het holst van de nacht uit hun bed moeten komen om half vier in de ochtend aan het werk te kunnen zijn met hun eigen vervoer. Dit in tegenstelling tot hun collegas in Nederland die gewoon met het werk beginnen om half negen wanneer de dag allang is begonnen en wel zeven maal meer verdienen dan hun Surinaamse collegas.

Misschien denken Nederlanders dat Euro 300 veel is voor ons, maar dat is niet zo. 300 Euro is SRD 12000. Een pak brood kost SRD 55, een liter melk SRD35,  een bos groente SRD 40 of 50 en een mini woninkje in een buitenwijk kost EURO 200 per maand. Ja en dat laatste is in Euros en niet in SRD’s.

De Nederlandse callcentres en dus ook COSTUM CONNECT zijn in Suriname, omdat ze veel goedkoper uitkomen en dus veel meer winst maken dan in Nederland, zie maar het verschil in salaris en dan nog behandelen zij de werknemers in Suriname als in de koloniale tijd. Ze vergeten daarbij dat Suriname maar 600.000 inwoners telt, waarvan tenminste een kwart onder de 18 is en een kwart geen of nauwelijks Nederlands praat, waaruit gehaald moet worden dat ze ons dun bevolkt land hard nodig hebben om grote winsten te kunnen maken en daar past een slechte behandeling van werknemers helemaal niet bij, vooral daar ze constant personeel zoeken dat foutloos Nederlands praat.

Het zou de Nederlandse callcentres die zich aan dit soort ongepaste werkwijzen schuldig maken, sieren als ze zich beschaafd aan de arbeidswet zouden houden. We zullen wel zien hoe lang ze het in ons dunbevolkt, niet volledig Nederlandssprekend land uithouden met koloniale onderdrukking (niet werken met de moderne arbeidswet) als normale werkwijze.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOp staande voet ontslag terwijl contract nog loopt