donderdag 23 maart 2023
31.1 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
0
(0)

Op naar een Nationaal Klimaatakkoord

lees ook ...

Werkgroepen informeren OKB over verloop verkiezingen

Op zaterdag 18 maart 2023 heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) de tweede trainingssessie gehouden, waarbij leden en plaatsvervangende leden werden bijgepraat over de taken en werkzaamheden van ver...

Op dinsdag 07 februari is er een workshop van start gegaan, over het toegang krijgen tot nieuwe bronnen van  klimaatfinanciering, die nog drie dagen duurt. Er wordt op de workshop een inclusieve multisectorale roadmap uitgezet waarmee de actoren leren werken.

Gedurende het hele proces tot aan de goedkeuring van het NCA en de uitvoering van acties zal er volledig rekening worden gehouden met de Inheemse en in stamverband levende volken. Binnen het proces zal voortgebouwd worden op een reeks resultaten die zijn behaald in het kader van een aantal programma’s die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd.

Bij het opstellen zullen overheids- en niet-gouvernementele actoren betrokken worden. Aanwezig op de workshop zijn dan ook de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), Green Heritage Fund Suriname (GHFS), Stichting Waterforum Suriname, het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR), Suriname Conservation International, de UNDP en afgevaardigden van verschillende ministeries.

Ivette Patterzon, onderdirecteur Klimaatverandering op ROM geeft aan dat er op de eerste dag inleidingen over de sectoren land, water en sanitatie worden gehouden sectoren zijn waar klimaatverandering van invloed op is.

Tijdens de workshop zullen bestaande of nieuwe prioriteiten en /of activiteiten met de aanwezigen worden bediscussieerd. Het ligt in de bedoeling de resultaten die hieruit voortvloeien mee te nemen in het Nationaal Klimaatakkoord. Met een NCA wordt volgens onderdirecteur Patterzon beoogd dat er nationale eenduidigheid is over de richting die Suriname wil opgaan met betrekking tot klimaatverandering. Verder moeten hiermee de nodige activiteiten in kaart gebracht worden waar Suriname technische of financiële assistentie nodig heeft.

De IMUS-CCE Roadmap wordt geleid door het ministerie van ROM. De routekaart zal  de laatste reeks outputs integreren die al zijn geleverd in het kader van de verschillende initiatieven. Het doel is om het Nationaal Klimaatakkoord (NCA) aan het begin van het 3e kwartaal van 2023 af te ronden en te ondertekenen.

Aanvullende reeds gemobiliseerde middelen omvatten ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor de inschakeling van een internationale adviseur die de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer zal assisteren bij de ontwikkeling van de MUS-CCE Roadmap en gerelateerde activiteiten in 2023.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOp naar een Nationaal Klimaatakkoord