zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
3.4
(5)

Oorzaak Pikin Saron/ Maripaston drama is sollen met grondenrechten

lees ook ...

Leo Brunswijk: an accident waiting to happen -2-

Leo Brunswijk zijn gedrag laat nu wel erg veel te wensen over. Er cirkelt een filmpje op social media waar hij zijn politieke tegenstander, een opportunistische nieuwe VHPer gewezen NDP er, Bennie de ...

De Staat Suriname heeft in 2004 bij de Verenigde Naties een internationale overeenkomst getekend om de inheemsen en hun leefgebied te respecteren. Waar inheemsen leven wordt namelijk de natuur beschermd, omdat zij de natuur meer waarderen dan de commerciele en vernietigende esploitatie daarvan.
Een internationaal proces dat de Vereniging van de Inheemse Dorpshoofden (VIDS) daarna tegen de staat Suriname vanwege hun grondenrechten heeft aangespannen en gewonnen is meer bekend als het Kalinya/ Lokonoproces. Het is gewonnen door de Caraiben (=Kalinya) en de Arowakken (=Lokono) maar met de grondenrechten die wettelijk moesten worden vastgelegd door opeenvolgende alsmede deze regering wordt tot nu toe gedraald.

Moderne basisbehoeften
Uiteraard staan de inheemsen niet geheel buiten de realiteit van de moderne tijd. Ook zij beseffen het belang van scholing, van schoon water, van medische zorg, van electriciteit, van wegen, van telecommunicatie. En als je bedenkt dat Paramaribo al 100 jaar of langer electricteit en waterleiding, scholen en klinieken heeft, is het niet meer dan redelijk dat de in het bos wonende Surinamers dat ook krijgen. Daarvoor voeren zij tot nu toe strijd.
Maar de regering Santokhi- Brunswijk is duidelijk aan de macht uit eigen belang , slechts mondjesmaat maken zij wat budget vrij voor een kraan hier en een electriciteitscentrale daar, terwijl Santokhi heel veel onterechte grond uitgeeft aan zijn hindostaanse vrienden en familie voor houtkap en verkaveling. Ronnie Brunswijk heeft volgens betrouwbare bron reeds drie kwart van Suriname in concessie. Dat is een gebied 3x zo groot als Nederland.

Schande Bouta en Brunsi

Schandalig is het vooral voor Desi Bouterse, die zich als Ingi (indiaan) profileert. Toen hij dictator was van 1980 tot 1992 en ook onder zijn latere, democratische regering van 2010 tot 2020 heeft hij alleen maar wat schijnbewegingen gemaakt richting grondenrechten.

Social media
Vanaf 2 mei, halen we veelal uit de digitale nieuwsmedia alsooksociale media dat voor de beschieting en brandstichting te Pikin Saron, Bouterse wapens zou hebben gegeven aan jonge mannen (ex soldaten) die het probleem met een agressief protest wilden oplossen. Ivanildo Dijksteel van Bernhardorp en een jongeman bijgenaamd Rasta van Pikin Saron zijn doodgeschoten door de politie terwijl ze zich ongewapend overgegeven hadden. Er wordt zelfs gezegd dat Bouterses hoofdbeveiliger de heer Aroepa, de jonge mannen zou hebben vervoerd naar het bos van waaruit zij hun aanval tussen 5 en 6 uur ’s morgens begonnen, maar ze daarna niet volgens afspraak is komen afhalen.
En Brunswijk zou een enorm gebied rondom Maripaston hebben geclaimd vanwege een grote goudader (moneyline) waar hij met zijn gewapende Jungle Commando en andere Aucaners uit Marowijne in hoog tempo goud uit de grond haalt. Het probleem Pikin Saron en Maripa Ston schijnt groter en grimmiger te zijn dan het op het eerste gezicht lijkt. Als Sranan Peyri werkelijke feiten kennis heeft over deze actuele kwesties leest u meer hierover.

Volgende president : een vrouw

Aan dit alles merken we dat we in de politiek steeds met misleiders te maken hebben die uit zijn op macht en geld en niet met leiders die werken om alle Surinamers een goed heden en onze jeugd een betere toekomst te geven.
Ik hoop dat de volgende president dit leest. En ik hoop dat de volgende president een wijze vrouw is. Want het gaat altijd beter met landen waar een vrouw president is, omdat vrouwelijke presidenten voelen en zorgen voor het gehele volk, voor al haar landgenoten.
Dit is een vrije vertaling van het beroemde antwoord van Barbados’ premier Mia Motly, op de vraag waarom vrouwelijke presidenten het altijd beter doen dan mannelijke. “Because we care”, zegt ze daarover.
Zonder wijze vrouw als president, is het waarschijnlijk dat de etnisch gekleurde machtsstrijd in Suriname zich voortzet en dat dit tenslotte zwaar in het nadeel is van iedereen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOorzaak Pikin Saron/ Maripaston drama is sollen met grondenrechten