dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Ook wateroverlast in Nickerie en Saramacca

lees ook ...

Nieuw toeristisch perspectief: China schrapt visumplicht voo...

China heeft aangekondigd dat mensen met een Nederlands paspoort tijdelijk vrijgesteld worden van de visumplicht. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen Nederlanders gedurende een...

Hoewel het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) nog actief werkt in het zuiden zijn nu Saramacca en Nickerie aan het lijstje toegevoegd. Het NCCR werkt met man en macht om de getroffen  gebieden van hulp te voorzien. Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR, zegt dat het waterpeil in Boven-Suriname langzaam daalt, terwijl de kustvlakte te kampen heeft met wateroverlast. 

Het water stroomt van het hogere zuiden naar het lagere noorden, waardoor het waterpeil in het Boven-Suriname gebied daalt. Het stuwmeer heeft haast zijn maximale werkhoogte van 264 ft bereikt. Alle spuisluizen zijn op dit moment open om de druk op de stuwdam te verminderen.

Doordat het water naar het noorden stroomt, was het nodig om hulp te bieden aan verschillende gebieden in de kustvlakte, waaronder Nickerie en Saramacca. Door rijen zandzakken wordt het water buiten erven en huizen gehouden. Het NCCR heeft op een soortgelijke manier de zonnepanelen te Guyaba beschermd tegen het stijgende water.

Leerkrachten zijn vanuit Tepu via Palumeu overgevlogen naar Paramaribo. De distributie van noodhulppakketten ging niet zonder obstakels. Enkele moeilijkheden die bij de distributie gepaard gingen waren onder andere het vastlopen van legertrucks, tonners genoemd, alsook een tekort aan boten en vriesruimten voor vleeswaren.

Het NCCR heeft desondanks ruim 1100 noodhulppakketten in goede staat bezorgd en gedistribueerd. Zo zijn de gebieden Moengo, Snesikondre, Bigi Poika, Alfonsdorp, Tibiti, en de gebieden rond de Tapanahonyrivier voorzien van pakketten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOok wateroverlast in Nickerie en Saramacca