dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
20.9 C
Amsterdam
5
(1)

Ook VSB bezorgd over Mennonieten in Suriname

lees ook ...

Herinrichting Tata Colin Plein tot Tourist Information &...

Het Tata Colin Plein in Totness, Coronie, zal binnenkort worden omgevormd tot een Tourist Information & Visitor Center. Dit initiatief wordt gerealiseerd door het ministerie van Transport, Communi...

De regering wringt zich in alle bochten om de Mennonieten in Suriname te krijgen voor grootschalige ontbossing ten behoeve van landbouw. Verschillende groepen hebben zich uitgesproken over de komst van deze groep in Suriname, maar de regering stoort zich niet aan de mening van Surinamers in haar eenzijdige besluit om deze groep toe te laten op het grondgebied van Suriname, en nu zelfs een concessie te geven.

Na anderen heeft nu ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zich gevoegd aan de rij der groepen, die dit hebben afgekeurd. De vereniging heeft bezorgdheid geuit over de toekenning van een concessie en de manier waarop de Mennonieten zonder enig probleem toegang dreigen te krijgen tot Suriname.

“De voortzetting van deze ontwikkelingen zou niet alleen een directe bedreiging vormen voor ons primair bos, maar ook onze internationale reputatie als Carbon sink aantasten, waardoor we ons carbon-negatieve status dreigen te verliezen”, meldt de vereniging in haar nieuwsbrief.

Het is de vraag waarmee deze Mennonieten en hun vertegenwoordiger (een zakenman) de regering zo op hun handen wisten te krijgen. VSB heeft de zaak onder de loep genomen. Een environmental impact assessment (Eisa) om deze ingrijpende verandering te brengen in de natuur van Suriname hebben,j zowel de regering en de mennonieten niet nodig geacht. De transparantie rond voorwaarden van de concessie is totaal zoek. Dit doet eenieder versteld staan.

De regering is bereid de carbon-negatieve staat van Suriname op te geven en Suriname te storten in een carbon-negatieve staat avontuur met 30.000 hectare ontbossing, en de een carbon emissie daaruit.

De regering toont dus aan, carbon credits, geschat is op meer dan vijfhonderd miljoen Amerikaanse dollars per jaar op te willen, geven voor activiteiten van mennonieten, waarvan wij nog niet eens weten wat het ons brengen zal. Wat maakt deze groep in de ogen van de regering belangrijker dan Suriname en de Surinamers. Sang seti eigenlijk? Deze groep heeft geen grondenrechten problemen in ons land.

Suriname zal dus niet veel te vertellen hebben tijdens COP28. Het land, en wel de regering lijkt niet meer te staan achter beloften aan de internationale gemeenschap op dit gebied. Inspanningen op het gebied van milieubescherming worden ongedaan gemaakt.

De VSB ziet in het stopzetten van de toekenning van de concessie aan de Mennonieten, ten koste van de primaire bosgordel een oplossing in deze kwestie. Economische groei wordt dan behouden en ons primair bos kan worden behouden. Immers, deze groep zou de regering volgens minister Ramdhin niet nodig hebben om aan grond te komen.

Een concessie verlenen om een voedselschuur te laten creëren door Mennonieten en hun zakenman, die zogenaamd de regering niet nodig hadden om aan land te komen, lijkt niet iets waarmee Suriname wordt gediend. Indien het ging om het welzijn van dit land, zou men een weloverwogen duurzame economische beslissing nemen met de nodige actoren, ondersteund door een grondige Eisa Vooral de impact van de carbon credits zou men niet over het hoofd zien.

De VSB zal blijven pleiten voor transparantie, verantwoordelijkheid, en duurzaamheid in het Surinaamse beleid, om een evenwicht te vinden tussen economische vooruitgang en milieubescherming. Het behoud van onze Hi Forest Low Deforestation(HFLD)-status is nationaal en internationaal belangrijk. De VSB roept de regering op om acht te slaan op hun verantwoordelijkheid op dit gebied en samen te werken aan een welvarend en ecologisch veerkrachtig Suriname.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOok VSB bezorgd over Mennonieten in Suriname