zondag 26 januari 2025
27 C
Paramaribo
5.5 C
Amsterdam
0
(0)

Onze gezamenlijke verantwoordelijkheid na eeuwen slavernij

lees ook ...

Streekziekenhuis Marwina opent deuren voor dialyse en spoedz...

Nierpatiënten in Marowijne hoeven niet langer naar Paramaribo af te reizen voor dialysebehandelingen. Het Streekziekenhuis Marwina heeft onlangs een dialyse-unit en een spoedpost geopend, wa...

Bij de herdenking van 159 jaar van afschaffing van de slavernij bij het herdenkingsmonument van Kwaku gaf parlementsvoorzitter Marinus Bee MSc. LL.B het volgende aan: “Als voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), moet ik erop toezien, dat ons geacht college aandacht vraagt voor de wijze waarop invulling wordt gegeven, aan het in kaart brengen van de gezamenlijke verantwoordelijkheid”.  

Voorzitter Bee gaf tijdens zijn toespraak aan dat er nog veel verdeeldheid is onder de Afro- Surinamers. Ook benadrukte de parlementsvoorzitter de ontwikkelingsachterstanden en mensenrechtenschendingen die zich in Suriname hebben voltrokken tijdens de slavernij. DNA- voorzitter Bee, heeft zijn toespraak beëindigd met de volgende woorden: “Meki wi span anu makandra, fu wi alamala kan abi wan moro betre tamara!”

Het thema van de herdenking is “Reflecteren op het verleden voor een voorspoedige toekomst”. Bij de herdenking op 01 juli staat de herinnering centraal aan één van de meest gruwelijke tragedies uit de geschiedenis van de mensheid; aan de heroïsche acties van de tot slaafgemaakten en aan de miskende helden die handelen in het aangezicht van groot gevaar en tegenspoed.

De herdenking was bedoeld om bredere historische verhalen te creëren in het nastreven van specifieke doelen binnen de Afro- Surinaamse gemeenschap, waaronder erkenning, verwerking, rechtsherstel en het realiseren van welzijn en welvaart.

Na het officieel gedeelte is er een bloemenhulde gebracht bij het monument. Het geheel is georganiseerd door het Nationaal Comité Herdenkings Slavernij en Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden.

Het blijkt dat in meerdere stukken er gesproken wordt over 149 jaar afschaffing van de slavernij, terwijl het 159 jaar is. De slavernij werd in 1863 afgeschaft en het is nu 2022. Tenzij men het 10 jaar staatstoezicht onder de slavernijperiode rekent, wat niet eens zo gek gezien is, is het nu 159 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnze gezamenlijke verantwoordelijkheid na eeuwen slavernij