Luchtverkeersleiders en aspirant-luchtverkeersleiders in Suriname luiden de noodklok over de verslechterde arbeidsomstandigheden en het uitblijven van naleving van gemaakte afspraken. De situatie is zo ernstig dat werkonderbrekingen eind februari al hebben geleid tot het omleiden van buitenlandse vluchten. Afgelopen week hebben massale ziekmeldingen het luchtverkeer tijdelijk volledig lamgelegd.
Een groep van tientallen aspirant-luchtverkeersleiders kampt met maandenlange achterstanden in salarisbetalingen, terwijl de leiding van het directoraat Transport herhaaldelijke verzoeken om overleg negeert. Ondanks schriftelijke oproepen om in gesprek te gaan, blijven de luchtverkeersleiders en hun aspiranten ongehoord en voelen zij zich benadeeld.
“Geen staking, maar we leggen wel alles stil”
Nu het stakingsrecht door de rechterlijke macht is beperkt, zoeken de luchtverkeersleiders naar alternatieve actiemiddelen om hun eisen kracht bij te zetten. Een van die methoden was de recente massale ziekmelding, waarmee de sector voor enkele uren werd stilgelegd.
Volgens betrokkenen is de situatie onhoudbaar en moet de regering de ernst van deze kwestie onder ogen zien. Naast de veiligheid van het luchtruim speelt er ook een economisch belang: Suriname is sterk afhankelijk van import, waaronder essentiële onderdelen en verse producten. Bovendien kan de toerismesector niet floreren zonder een stabiele luchtvaartinfrastructuur.
Voorrang voor SLM drukt sector verder in het nauw
Een ander knelpunt is de voorkeursbehandeling van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Ondanks financiële problemen blijft SLM voorrang krijgen, terwijl de luchtverkeerssector kampt met onderfinanciering. “Het heeft geen zin om een Sabaku met goud te overladen of de Powisi’s zich vol te laten vreten, als vliegen onmogelijk wordt binnen hun ecologie,” zo wordt er binnen de sector cynisch opgemerkt.
Luchtverkeersleiders en hun aspiranten benadrukken dat ze niet alleen behoorlijke arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden eisen, maar ook het nakomen van harde toezeggingen door de regering. In een verkiezingsjaar waarin stabilisatie en herstel als speerpunten worden gepresenteerd, zal de regering kleur moeten bekennen over hoe zij omgaat met deze strategische sector.