De Marowijnerivier is aan het uitsterven. Het water van de rivier wordt modderiger, waardoor leven steeds minder mogelijk is. Vissen en planten komen niet meer overvloedig voor. Het zoeken naar goud in de rivier met kwik brengt steeds meer vervuiling met zich mee. Dit alles verkleind de kans op toerisme, en de voedselvoorziening van de vele dorpen langs de rivier wordt in gevaar gebracht. De Fransen praten over een casastrofe.
“Er is door de sedimentaire vervuiling van de rivier steeds minder leven mogelijk in de rivier. De rivier is dus aan het uitsterven en dat is een zeer kwalijke zaak,” zegt de Franse ambassadeur in Suriname Nicolas de Lacoste.
Wetenschappers verbonden aan het Amazone Park hebben vorige maand hun bezorgheid gedeeld met de Franse ambassadeur. Hij heeft deze informatie intussen gedeeld met de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen David Abiamofo en van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin. Verder is hij zich ervan bewust dat Suriname weinig middelen heeft om dit probleem op te lossen, ondanks dit gauw moet geschieden.
“Frankrijk is bewustwordingsprogramma’s aan het uitvoeren die ervoor moeten zorgen dat mensen overstappen op het gebruik van meer milieuvriendelijke manieren om goud te winnen. Dat doen we in alle drie Guyana ’s en we zullen ons ervoor blijven inzetten”, aldus De Lacoste.