donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
22.3 C
Amsterdam
5
(1)

Ontwikkeling Sipaliwini centraal in NPS-bijeenkomst Atjoni

lees ook ...

Tata Colin Plein wordt Tourist Information Center

Het Tata Colinplein in Coronie wordt veranderd in een Tourist Information & Visitor Center naar het model van Wakapasi naast de Palmentuin in Paramaribo. Dit is een initiatief van het directoraat ...

Tijdens een NPS-bijeenkomst afgelopen zaterdag in Atjoni, district Sipaliwini, werd de nadruk gelegd op de noodzakelijke stappen voor de ontwikkeling van het grootste district van Suriname. Scholing werd door de deelnemers als de basis voor ontwikkeling benadrukt. Daarnaast werden andere essentiële aspecten besproken zoals gezondheidszorg, werkgelegenheid, elektriciteit, infrastructuur, vervoer, financiële instellingen en ondernemingen.

Harold Amalinsi verzorgde een inleiding, waarbij Edwin Noordzee en Diana Pokie, die Ifna Vrede verving wegens een sterfgeval in de familie, deel uitmaakten van het panel. NPS-voorzitter Gregory Rusland opende de discussiebijeenkomst met de titel: “De ontwikkeling van Sipaliwini, hoe verder…”, waarbij hij benadrukte dat de partij de visie van de bevolking wilde horen.

Dit is volgens hem noodzakelijk om, wanneer de NPS weer aan de macht komt, op basis van inzichten uit de districten beleid te vormen. Rusland onderstreepte dat het beleid niet vanuit de stad moet worden bepaald, maar dat de mensen in het hele land hun inbreng moeten hebben in de toekomstige ontwikkeling.

Diana Pokie sprak het publiek toe, terwijl Harold Amalinsi en Edwin Noordzee plaatsnamen aan de hoofdtafel. Amalinsi wees erop dat de faciliteiten in de ressorten Tapanahony, Pamaka, Boven Suriname, Boven Saramacca, Boven Coppename, Coeroenie en Kabalebo niet gelijk zijn. “Slechts in Boven Suriname en Kabalebo is er toegang tot een geldautomaat.

In diverse gebieden zijn er geen faciliteiten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Alleen in Boven Suriname, Tapanahony en Kabalebo zijn er voj-scholen. Niet alle ressorten hebben ondernemingen. De ressorten hebben niet dezelfde ontwikkelingskansen,” merkte Amalinsi op.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een serie discussies die door het hele land worden gehouden om de mening van de bevolking te peilen over de prioriteiten die aangepakt moeten worden voor een evenwichtige ontwikkeling van Suriname.

Noordzee benadrukte dat een solide basis essentieel is voor ontwikkeling. Mensen moeten binnen 20 minuten een arts kunnen bereiken en toegang hebben tot financiële instellingen om hun geld te storten of te lenen.

De overheid kan een garantiefonds oprichten omdat de bewoners in het binnenland nog geen eigendomsbewijzen voor hun grond hebben. Zonder financiële instellingen is ontwikkeling niet mogelijk, volgens Noordzee. Hij stelde dat banken moed moeten tonen om dichter bij de mensen te komen.

Tijdens de discussie werden verschillende problemen besproken waarmee de inwoners van Boven-Suriname te maken hebben. Transport is een van de problemen, evenals onderwijsfaciliteiten, een tekort aan leerkrachten, gezondheidszorg en de lange afstanden die mensen moeten afleggen voor toegang tot CBB-diensten. Een leerkracht gaf aan dat zij hun hoofdakte willen behalen, wat nu niet mogelijk is vanwege detachering.

Rusland stelde voor dat moderne technologie gebruikt kan worden om online lessen te volgen. Hij benadrukte dat het beleid voor de ontwikkeling van Sipaliwini gebaseerd zal worden op input uit de gemeenschap.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOntwikkeling Sipaliwini centraal in NPS-bijeenkomst Atjoni