dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Ontslagbrief Akiemboto intrekken onmogelijk

lees ook ...

Voorlopig ‘linnen’ of ‘blauw’ rijbew...

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname maakt namens de afdeling Rijbewijzen het volgende bekend: de groep rijbewijshouders die  naar het buitenland moeten en een aanvraag hebben i...

Op dinsdag 5 januari j.l. stapte Sergio Akiemboto uit de politiek.  Op donderdag  daarop, kreeg  Marinus Bee, voorzitter van DNA een ander brief, waarin dhr. Akiemboto zijn vorig schrijven introk. De Grondwet zegt iets anders.

Hij  heeft toen op basis van een “grondige zelfanalyse”  en  de huidige maatschappelijke inzichten zijn lidmaatschap van de NDP opgezegd en zijn zetel in het Parlement ter beschikking gesteld van deze  partij.

Hij “voelde zich ongemakkelijk” wanneer hij als politicus/volksvertegenwoordiger “werd aangesproken op het handelen van maatschappelijk vooruitgeschoven personen”.  “Standpunten” innemen die te ver staan van zijn “ persoonlijke waarden en mening”, het onvermogen om antwoord te vinden op de onvrede in de Surinaamse samenleving  en meer zijn allemaal zaken, die de ex parlementariër aanvoerde om een punt te zetten achter zijn politieke loopbaan.

Zijn achterban waaronder, gezagdragers uit Brokopondo heeft een beroep gedaan op  Akiemboto hen te blijven vertegenwoordigen in DNA. Dit gebeurde in het partijcentrum.

Het blijkt nu onmogelijk, om gewoon een ingediend ontslag aan het Parlement in te trekken. Het is niet vrijblijvend, maar heeft rechtsgevolgen.  De deskundigen Eugene van der San en Hugo Essed zeggen dat dit goed geregeld is in de Grondwet. Hierbij hebben het Parlement, het hoofdstembureau van desbetreffend kiesdistrict en het Centraal Hoofdstembureau elk een rol te vervullen.

Het ontslag van desbetreffend lid heeft direct rechtsgevolgen. Artikel 68 lid 1b geeft aan dat het lidmaatschap van het Parlement onder meer eindigt door “ontslag op eigen verzoek”. Volgens de deskundigen is dit niet voor meerdere interpretaties vatbaar. Artikel 68 van de Grondwet stelt expliciet, dat als een parlementariër zelf ontslag neemt, het lidmaatschap per direct van rechtswege is beëindigd. De kiesregeling treedt dan direct in werking om te kunnen voorzien in de opvolging.

De opvolgingsprocedure is reeds begonnen. Bee heeft een brief gestuurd naar het hoofdstembureau van Brokopondo volgens de regels. Akiemboto kan terugkomen, maar  volgens een heel lang procedure, waarbij de twee leden na hem op de lijst niet moeten bewilligen Daarna komt hij weer in aanmerking. Het kan een lang proces worden. Sergio Akiemboto kan niet terugkeren, omdat de achterban het vraagt.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOntslagbrief Akiemboto intrekken onmogelijk