zaterdag 1 april 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

Ons kiesstelsel: gevolgen en next steps na oordeel Constitutioneel Hof

lees ook ...

The 1 for 12 Foundation celebrates its 18th anniversary with...

The Whahaha Water Factory site on the Sophialaan served as the location for the 1 for 12 Foundation's 18th birthday celebration, which included donations to the less fortunate and to the donors. The o...

Het DA’91 Wetenschappelijk Bureau organiseert een publieke discussie getiteld: ‘’De consequenties en mogelijkheden na onverbindend verklaren van de delen van de Kiesregeling.’’

Op 5 augustus j.l. heeft het Constitutioneel Hof de rechtsvragen betrekking hebbende op de kiesregeling zoals voorgelegd aan haar getoetst aan de Grondwet en bindende verdragsrechtelijke bepalingen. Het oordeel van het Constitutioneel Hof luidde dat artikel 9 en artikel 24 van de kiesregeling in strijd zijn met de bepalingen van de Grondwet als mede met verdragsrechtelijke bepalingen. Het resultaat van dit oordeel is dat bovengenoemde artikelen onverbindend zijn verklaard.

De consequenties hiervan hebben verregaande en ingrijpende gevolgen voor de samenleving en met name voor de democratie in het bijzonder het houden en participeren aan de verkiezingen. Mede vanwege het feit dat de resultaten van verkiezingen en het daaruit voortvloeiend  beleid van invloed zijn op het leven van elke burger van ons land, is het van essentieel belang dat de totale samenleving meedoet aan de discussie. In de eerste plaats moet elke burger begrijpen wat de consequenties zijn evenals de vele mogelijkheden om een goed oordeel te kunnen vellen.

DA’91 Wetenschappelijk Bureau organiseert precies daarom een publieke discussie met het bovenstaande thema. In deze eerste discussie is het de bedoeling de consequenties en mogelijkheden zoals vanuit deskundige ogen gezien, met de gemeenschap te delen. De inleiders: August Boldewijn, Lothar Boksteen en Eugène van der San, zullen ieder hun licht doen schijnen over de materie .

Wat betekent het oordeel van het Hof voor de samenleving. Wat zijn de rechtsgevolgen die hieruit voortvloeien met name voor de kiezersorganisatie  c.q. de kiezerslijsten. Is nu het moment voor een complete heroriëntatie op ons kiesstelsel?

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOns kiesstelsel: gevolgen en next steps na oordeel Constitutioneel Hof