Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Onrust rond Surinamers die niet terug kunnen naar huis: ‘Sommigen zijn suïcidaal’

Geplaatst

op

Vidjai Kirpalani Bouterse Tsang

Er is grote onrust ontstaan om het lot van honderden Surinamers die vanwege de coronacrisis in Nederland zijn gestrand. Door financiële, geestelijke en lichamelijke problemen en verontrustende verhalen vanuit het thuisfront lopen de spanningen in veel families op, zeggen gedupeerden tegen het AD. De veiligheidsdienst van Suriname is op de hoogte van de problemen en laat komende maandag een groep van tweehonderd mensen terugvliegen naar Suriname.

In totaal moeten nog zo’n 900 Surinamers worden gerepatrieerd. Het grootste deel van deze groep bevindt zich in Nederland. Velen zitten al weken vast. ,,Mijn vrouw heeft in Suriname een ongeluk gehad en nu kan ik niet bij haar zijn om haar te steunen”, zegt Sham Ramsoebhag, filmmaker van beroep. Hij probeerde vorige maand een terugvlucht naar huis te boeken, maar dat was vanwege de lockdown in Suriname niet meer mogelijk.

,,Ondanks het gemis van mijn gezin en de situatie thuis, heb ik het goed op de plek waar ik ben. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Mijn doel is om op te komen voor de grote groep gedupeerden die het zwaarder hebben en grote huisvestingsproblemen ondervinden.”

‘Ik maak me zorgen‘

De gestrande Surinamers verblijven al sinds 14 maart in Nederland en kunnen niet naar huis, omdat het luchtruim is gesloten door de regering. In een besloten Facebook-groep en in een WhatsApp-groepschat hebben honderden lotgenoten dagelijks contact met elkaar en delen zij oplossingen en hun zorgen. Schrijnende verhalen over zieke familieleden, hoogzwangere echtgenotes en depressieve gevoelens volgen elkaar in rap tempo op.

,,Ik hoop heel erg dat mijn moeder mee kan met de eerste vlucht, want ze is suikerpatiënt en kampt met een hoge bloeddruk”, schrijft een van de vele gedupeerden op de Facebook-pagina. Haar moeder kwam naar Nederland om haar verjaardag te vieren. ,,Ze zegt dat ze het nog maar een week volhoudt met haar huidige medicijnen. Ik maak me vreselijk veel zorgen, want als ze een dag niets inneemt, voelt ze zich meteen beroerd.”

‘Mensen worden depressief’

Volgens Narsingh Balwantsingh, raadslid voor de PvdA in Rotterdam, en de bewierookte theaterschrijver Guus Pengel worden de Surinamers aan hun lot overgelaten. Ze hopen door middel van media-aandacht de druk op de regering in Suriname op te voeren. Dat is broodnodig, vindt ook Sham Ramsoebhag. 

De onzeker­heid en dagelijkse teleurstel­ling is op z’n zachtst gezegd ondraag­lijk aan het worden Sham Ramsoebhag, filmmaker

,,Mensen worden depressief, krijgen een laag zelfbeeld en worstelen met suïcidale gevoelens. De onzekerheid en dagelijkse teleurstelling is op z’n zachtst gezegd ondraaglijk aan het worden, met problemen die zich steeds maar opstapelen. Soms tot diep in de nacht blijf ik gedupeerden bemoedigen om sterk te zijn, maar ik merk dat veel Surinamers echt opgebrand zijn.’’
De in Suriname geboren advocate Irene Lalji komt tot dezelfde conclusie. Ook zij is gestrand in Nederland en ziet de onrust in de gemeenschap toenemen. ,,Er zijn zieken. Er zijn oudjes, zwangere vrouwen en mensen die geen opvang meer kunnen krijgen bij hun familie en ook noodgedwongen geld moeten lenen”, zegt de advocaat tegen Suriname Herald.

Beterschap

Het Directoraat Nationale Veiligheid belooft beterschap en stelt de Surinamers zo snel mogelijk terug te willen halen. Het land haalt maandag de eerste tweehonderd inwoners terug. Het gaat om de meest urgente gevallen, zoals zwangere vrouwen. Bij aankomst in Suriname zal iedereen veertien dagen in quarantaine moeten in een door de overheid aangewezen locatie.

Ruim een week geleden was er nog sprake van dat de teruggekeerde personen ook thuis in quarantaine konden gaan. Dat betekende echter wel dat ze een kleine 1000 euro zouden moeten betalen. Met dit geld zou de overheid bewakers inhuren om er voor te zorgen dat de repatrianten hun huis niet zouden verlaten.

Kritiek

Nadat er veel kritiek op deze werkwijze was gekomen, besloot de regering alleen overheidsquarantaine toe te staan en de repatriëring tijdelijk op te schorten. De overheid had extra tijd nodig om voldoende quarantaineplekken te creëren.

Alle maatregelen om het coronavirus in Suriname te bestrijden, blijven ook de komende 14 dagen van kracht. Dit is noodzakelijk omdat er dagelijks nog veel mensen ongecontroleerd Suriname binnenkomen, zei president Desi Bouterse afgelopen weekend. 

De belangrijkste maatregelen zijn een uitgaansverbod tussen 20.00 en 06.00 uur, een verbod op samenkomsten van meer dan tien personen en het sluiten van de grenzen voor buurlanden.

Bron : AD

7 Reacties

7
Reageer op dit artikel

1000
Wilco

Waarom kunnen ze niet snel weg. Die mensen zijn niet verzekerd als ze in Nederland corona krijgen hoe gaan ze doen. Voordat het te laat is. Haal ze snel weg we hebben elkaar nodig maat begin de zwakkere te repatriëren.. succes

Ram

Het is toch schandalig. De ambassade/ambassadeur/consulaat/consul moet voor haar mensen zorgen. Kon men niet met de KLM overeenkomen om de mensen te vliegen naar huis. Ze vlogen immers leeg naar jap en kwamen met hun mensen terug. Tja schandelijk,onterend. We moeten onze luchtvaart maatschappij steunen door met hun te vliegen. Wat doen ze nu. De mensen laten stikken. Daarom vlieg ik altijd KLM. KLM heeft ook hun shit maar je kan wanneer het op aankomt je klok synchroniseren. De Nederlandse staat zorgt ervoor dat hun mensen terug komen als het land waar ze zijn gestrand meewerkt. Tja heel vervelend. Mensen… Lees verder »

Eugenia

De Surinaamse overheid doet het prima. Wij kunnen ons geen situaties als in Nederlandse verpleeghuizen permitteren. Pas als we er zeker van zijn dat iedereen die terug komt veilig opgevangen kan worden halen we onze mensen. Gelukkig begrijpen de meeste Nederlandse Surinamers dat ze moeten helpen. Dat is wat onze ouders ons geleerd hebben.

Gladys

Gelukkig zit jij niet vast anders zou je anders piepen . Als de nood bij jou was zou je anders praten.

Malty

Haal iedereen gauw terug naar Suriname. Moet geen moeite zijn je landgenoten snel naar huis te brengen.waarom duurt het zo lang? Geld?Suriname zou een rijk land zijn. Suriname word leeg geplundert en en surinamers zelf zijn niet zo geschoold.beetje dom..dus zitten anderen ze 6 voor 9 te verkopen..en zelf hun familie rijk maken. Laat het volk ook rijk worden gratis bus gratis dokter gratis school dan breng je ontwikkeling er is geld opgegeten en gebruikt .Iedereen heeft het gedaan. Maar stop eet niet teveel. maar wie weet het. niemand. Iedereen beschermd een een groepje… Ja als ik een miljoen zou… Lees verder »

Ghafoer w.

Goede morgen. Het word erger liefe mensen .Ik ben mevr ghafoer. Aub laat ons snel in suriname zijn . Elke dag word het steets moeileker voor ons je kom in nederland vr 10 dagen vr jou zieke vadar en je zit 2 maanden vast zonder verzekring . Zonder medicijn geen geld meer. Je man je kinderen je werk. Aub je wort echt ziek van aub .laat ons thuis komen.

Shaka Zulu

Wat wil je met zo een hoerekind daar aan de macht .nog meer op hem stemmen.Advertentie

Suriname

Edward Belfort :”Bouterse wilt niet van zijn stoel gaan”

Geplaatst

op

Img 6182

Het natellen van de stemmen van de verkiezingen in Suriname 2020 verlopen niet vlot. Menigeen wacht op een definitieve uitslag van de tellingen. Het houdt de gemoederen in Suriname en Nederland aardig bezig. Edward Belfort is ook in de Antony Nesty Sporthal, waar de stembussen worden opgeslagen. Hij is zeer ontevreden over het verloop van de tellingen daar er nog steeds geen definitieve uitslag wordt gecommuniceerd naar de bevolking toe.

Edward Belfort : “Voor t eerst voor gekomen in Suriname dat dit zo gaat”

Lees verder

Suriname

Ondervoorzitter Abop Martinus Joël : “If yu lassi, dan yu mus mang teki a lassi san yu lassi”

Geplaatst

op

Img 6181

Het natellen van de stemmen van de verkiezingen in Suriname 2020 verlopen niet vlot. Menigeen wacht op een definitieve uitslag van de tellingen. Het houdt de gemoederen in Suriname en Nederland aardig bezig. Ondervoorzitter van ABOP Martinus Joël bevind zich momenteel in de Antony Nesty Sporthal, waar de stembussen worden opgeslagen. Culturu.com heeft een reactie van hem weten te verkrijgen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen