woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
4
(1)

Onrealistische weergave covidbesmettingen

lees ook ...

Simons: There isn’t a difficult dialing method

The National Democratic Party (NDP) opposes a convoluted electoral system reform. This was raised during a question from the crowd at the management meeting on Saturday night in Ocer. The NDP, accordi...

We worden door de regering en van meerder kanten gewaarschuwd dat er een derde covidgolf kan komen. Dit, ondanks de weinige covid besmettingen die wij hebben in Suriname. Bij complexe zaken als een pandemie en of er een nieuwe golf komt of niet, zijn er namelijk altijd meerdere gegevens nodig om een conclusie te kunnen trekken. Wij moeten ons niet gewoon het en één ander laten wijsmaken, maar zelf een vinger aan de pols houden. De heer B. Chandralall geeft in zijn sociale kring aan dat de covid cijfers in Suriname geen weergave zijn van de realiteit en waarom niet. Hieronder zijn vrij logische gedachtegang. 

Het is een gegeven dat landen die meer testen een realistischere weergave van het aantal coronabesmettingen aantonen dan landen met een lagere testratio. Sinds de uitbraak van Covid-19 in Suriname, in maart 2020, was de lezing “We beheersen het virus goed”. Wat niet verteld werd is dat Suriname één van de laagste testratio’s op het westelijk halfrond had. Na de verkiezingen van 25 mei 2020 werd de testratio opgevoerd en kwam duidelijk aan het licht wat voor schade Covid-19 aanrichtte in Suriname.

Om één of andere reden is de testratio in Suriname de afgelopen tijd weer gedaald naar de één na laagste op het Zuid-Amerikaans continent. Op 4 april, aan de vooravond van een zeer dreigende derde golf, zijn er landelijk slechts 73 testen afgenomen met als resultaat 10 besmettingen. Wat zou het resultaat zijn als er 74 mensen zouden worden getest? Of 75? Of 300? Wat als de testratio weer opgevoerd zou worden? Wat zou het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen zijn? In ieder geval niet met als resultaat: 368 actieve casussen.

In Guyana en Frans-Guyana is het resultaat van ‘meer testen’ reeds bekend. De twee landen kampen met een enorme stijging van het aantal coronabesmettingen. Frans-Guyana heeft meer dan 7000 actieve casussen open en bloot liggen. Dit heeft te maken met het feit dat zij ook een zeer hoge testratio kent. Wat zou het aantal geregistreerde actieve casussen in Frans-Guyana zijn als de ratio 7 keer lager was?

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnrealistische weergave covidbesmettingen