Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Online Massameeting NDP strey kot’ neki

Geplaatst

op

Ndp 1

Gisteren werd er door de NDP een online massameeting gehouden met als thema:De NDP antwoordt. De bedoeling was dat er door de sprekers antwoord zou worden gegeven op de beschuldigingen van de regering in hun laatst gehouden persconferentie. Roche hopkinson was Master of ceremonies, er was entertainment en er stonden vier personen op het programma om het woord te voeren.

Als eerste voerde Cleopatra Jessurun, voormalig directeur van het ministerie van Volksgezondheid het woord. Zij vertelde waarom zij ontslag had genomen. Zij had werkbare protocollen aangeboden aan de minister, maar ze werd genegeerd. “Er is nu community spreading van het corona virus; het is niet meer terug te voeren naar clusters”, zegt de arts. En wat het geld uit het Covid-19 noodfonds betreft dat men niet kan traceren zegt zij dat het is gegaan in zuurstof apparaten, beschermende kleding voor het verzorgend personeel, quarantaineplaatsen(hotels) huren voor repatrianten en mensen uit het binnenland die naar de stad moesten komen voor verzorging. Het beleid was transparant. Aldus de voormalig directeur.

Silvana Afonsoewa, ex-parlementariër stelt dat de samenleving niet tevreden was met het gevoerde beleid. “De NDP is achteruit gegaan met 10 zetels, maar is wel in elk district vertegenwoordigd met tenminste één zetel”, zegt Afonsoewa. Ze geeft aan dat er misschien niet hard genoeg is gewerkt of verkeerde prioriteiten zijn gesteld. Maar, zegt zij: “zij die kritiek hadden op de bouw van het Wanica ziekenhuis, hun geliefden worden er nu ook verpleegd.” Ze gaf aan dat de NDP een evaluatie moet gaan maken van de afgelopen periode en moet gaan werken vanuit hun ideologie om het tij te keren. We hebben huiswerk zegt ze. En tegen de regering: “Laat het niet zijn dat de beste stuurlui aan wal staan. Jullie zeiden: Ga niet naar het IMF. Nu drinken jullie koffie met IMF op het balkon. Not my business….. Hebben jullie Covid onder controle? Wij hadden een goed covid team”, meldde Afonsoewa die niet terug is in De Nationale Assemblee en één van de weinige aanwezigen was die geen paars aan had.

De voormalige vice President Ashwin Adhin zei dat hij het 200 dagen plan van de regering nergens kan vinden. De statement van de regering dat zij een situatie van ernstig mismanagement heeft aangetroffen en ontbrekende financiën, ontzenuwde hij met cijfers waar hij ook aanschouwelijk materiaal bij had. Hij stelde dat de regering, de vorige tracht te criminaliseren en slachtoffer speelt. Hij verweet hen dat er was beloofd dat zij geen maatregelen zouden nemen die de koopkracht van de bevolking zou verzwakken, maar dat nu de SRD toch gedeprecieerd gaat worden. Adhin ontkende dat alle rijkdommen van Suriname verpand zijn. hij somde onze onbezwaarde rijkdommen op: de Dam, de Power purchase agreement, de Bakhuys reserves, de goud royalties op één na van Newmont bij de Finabank. Adhin verweet de regering van bepaalde zaken op de hoogte te zijn geweest zoals van de laatste lening overeenkomst met Oppenheimer. “En u heeft zelf ook geleend om salarissen te betalen. Welkom to the real world!” Aldus Adhin.

Ex-president Desiré Delano Bouters sloot de rij. Hij zei dat ze veel werk verzet hebben, maar dat ze de hand ook in eigen boezem moeten steken. Ze gaan met het hoofdbestuur en het change management team aan de slag om zaken in de juiste banen te leiden. Bouterse gaf aan gechoqueerd en verbouwereerd te zijn om de uitlatingen op de persconferentie van de regering laatst. Omdat hij ze eerder had aan gegeven dat ze hun borst nat konden maken en dat ze geen idee hadden waarmee ze bezig waren, was hij geschokt om hun kritiek, zei Bouterse meer eerlijk dan wijs. Hij stelde dat het sinds 2016 economisch minder gaat, maar het volk moet op tijd haar salaris krijgen en de andere vaste lasten zoals AOV, subsidies en steun voor mensen met een beperking moeten betaald worden. “It’s gone be a long hot summer; dyompo tek taki a no neks, na tan hanga, dat nen“(een tak vastgrijpen is nog niets, blijven hangen, dat is pas iets, red.) Bouterse gaf aan dat ze met vele kunstgrepen aan hun verplichtingen voldeden. “Het was geen technisch werk meer, wij hebben het verheven tot kunst”, zei hij trots. “Ga niet met vuil smijten als je het niet begrijpt. Wij zijn hier om te helpen.” Bouterse riep de regering op om samen zoals afgesproken was, de transitie en de periode erna zo smooth mogelijk te laten verlopen. “Nu lijkt het op een strey kot’ neki.” Aldus Bouterse. – culturu.com

23 Reacties
23 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
M. Ghiraw
donderdag 6 augustus 2020 11:20

Het leven volgens Bouterse cs bestaat uit jang, dringi meki presiri blijkende uit zoveel mogelijk geld uitgeven, in eigen zakken stoppen en anderen het leven zuur te maken. Wat er morgen gaat gebeuren is niet belangrijk, leef vandaag en maak alles op. Zo is het land berooid achtergelaten. Bouterse is niet in staat een land te besturen op een juiste maniet. Zoveel inzicht en opleiding heeft hij niet ! Jammer dat er nog mensen achyer hem staan. Zegt al genoeg over hen.

Marcella
donderdag 6 augustus 2020 12:10

Open en eerlijk zijn is een must. Nu komt alles naar buiten. Waar zijn de computers dan is dat eerlijk

Sjonnie
donderdag 6 augustus 2020 12:12

Een Reichsmark is nog meer waard dan een SRD…..

Tamara
donderdag 6 augustus 2020 14:40

Gemiddeld IQ NDP = 49
😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

Lunes Armand
donderdag 6 augustus 2020 16:19

10Jaren wanbeleid en wij waren stil; 10jaren wanbeleid, neks no beng fout; 10jaren wanbeleid ma a libi mus libi; 10jaren corruptie, zand erover ; 10jaren misleiding maar de waarschuwenden waren staatsvijanden nr.1; 10 jaren schandaal in de doofpot, maar we geloofden en luisterden naar Limbo ; 10 jaren waarschuwingen van de VES, wat wisten die gasten van economie. Nauwelijks 1 maand Chan/Ronnie en we willen die puinhoop van 10jaren al opgeruimd zien “a nai woko!!” let’s start the change with the man in the mirror!! Zij hebben 10 jaar de tijd gehad, gun deze regering hun 5 jaren en zweep… Lees verder »

Zwartje
donderdag 6 augustus 2020 19:46

Zuurstof apparaten zijn door China geschonken. Jullie proberen jullie eruit te lullen. Maar dat lukt echt niet meer. Teveel gestolen van het volk en de staat. En maar steeds doorgaan. Goudstaven, spaargeld van de bevolking, computers meegenomen. Auto’s voor alle ratten. Nee, niemand gelooft jullie meer paarse ratten.

Zwartje
donderdag 6 augustus 2020 19:51

NDP jullie zijn de grootste boeven en schurken die ooit geregeerd hebben. Wat jullie paarse ratten hebben geflikt in 10 jaar is nog nooit voorgekomen in al mijn levensjaren. Rotzakken zijn jullie, er valt absoluut noodzakelijk is goed te praten. Waarom lopen ndp-ers weg uit de partij. Dat mensen in SU jullie ondersteunen zijn de mensen met 1 hersencel en geen IQ hebben oftewel randdebielen zijn net als jullie ratten

Zwartje
maandag 10 augustus 2020 08:47

Adhin, je bent een SCHANDE voor de Hindoestaanse bevolking. Sowieso een grote schande van Suriname. De grootste schande voor je familieleden en gezin. Kruip in je hol en kom er nooit meer uit. IQ van jullie paarse ratten is ver beneden peil, -10.

Rama
maandag 10 augustus 2020 16:32

De paarse ratten houden ervan om te liegen bij de vleet. Dat is hun aard en daarom luister ik ook allang niet meer naar ze. De dommies mogen de paarse leugenachtige bullshit verhaaltjes maar gaan slikken als zoete koek maar de mensen die een goed werkend verstand in hun hoofd hebben weten wel beter dan de paarse leugens, verdraaingen en fake nieuws te gaan geloven. Paars liegt altijd.

Rama
maandag 10 augustus 2020 16:37

Het beste wat deze nieuwe regering zou kunnen doen voor een mooie toekomst van SU is om ervoor te zorgen dat die paarse bende/kankergezwel permanent opgeruimd wordt zodat SU nooit meer last kan krijgen van die ziekelijke paarse rioolratten en parasieten.

Poep op ruimer
donderdag 13 augustus 2020 22:50

Ik lees dat Bouterse zegt dat we het niet begrijpen.
Dan hoop ik dat het Beest het ons even bij de rechter komt uitleggen.
Neem aan dat er dan nog wat meer vragen voor hem klaar liggen ha ha
Maar dat doet hij niet want hij blijft ook op veilige afstand.
Het is een held op pantoffels.
Eigenlijk maar een zielig zwak oud mannetje.
Misschien kunnen ze hem maar beter in laten slapen dan hebben we daar geen last meer van.

Wealan
dinsdag 18 augustus 2020 15:11

NDP massameeting was een grote broekpoepers komedie. Cleopatra Jessurun zegt over het zoekgeraakte geld uit het Covid-19 noodfonds. “Dat het is gegaan in zuurstof apparaten, beschermende kleding voor het verzorgend personeel, quarantaineplaatsen(hotels) huren voor repatrianten etc”. Moeten wij deze verklaring zomaar voor waar aannemen omdat Cleopatra Jessurun dit zegt?Jessurun weet als leidinggevende dat uitgegeven bedragen altijd verantwoord worden met reçu’s, bonnen etc. Dus papieren of electronische bewijzen van betaling/uitgaven. Maar op het ministerie van financiën waren die nergens terug te vinden. Cleopatra jokkebrok! het beleid daarover was dus niet transparant. Zoals je van een NDP vazal kunt verwachten liegt Cleopatra… Lees verder »

Wealan
dinsdag 18 augustus 2020 15:19

Silvana Afonsoewa (alias Jap-Japie). Stelt “dat de samenleving niet tevreden was met het gevoerde NDP beleid” Nu de NDP door de kiezers helemaal is onder gepoept begint het eindelijk bij Silvana door te dringen? Afonsoewa geeft aan ” dat er misschien niet hard genoeg is gewerkt of verkeerde prioriteiten zijn gesteld” door de NDP. Misschien ? ? ? ? ? Er is de voorbije 10 jaar zeker niet door de NDP gewerkt Silvana. Dus niet zo verbaasd doen want jij wist al die tijd dat tussen 2010 en 2020 “Wintie Waai Lantie Pai” het moto van de NDP is. Er… Lees verder »

Wealan
dinsdag 18 augustus 2020 15:21

Over de vorige opositie en nu dus de huidige regering zegt Afonsoewa. “de beste stuurlui staan aan wal” Nee dat slaat helemaal niet op de huidige regering. Het volk stelde de voorbije 10 jaar vast dat er door NDP’ers bij het leven werd gestolen en vernietigt. En als de toenmalig opositie daar opmerkingen over maakten werd hun spreektijd door monky-monky Jeniffer Simons ingekort. Neee leugenaar Afonsoewa er is toen ook door de opositie gezegd dat Suriname hulp moet zoeken bij het IMF. Bouterse wist via Hoefdraad hoe streng het IMF is met het geven van leningen. Maar Bouterse probeerde toch… Lees verder »

Wealan
dinsdag 18 augustus 2020 15:23

Nee Afonsoewa je raaskalt weer. Er was geen goed Covit team tijdens het NDP bewind. Danielle Veira deed belangrijk maar straalde geen gezag uit en povere management skills. Dacht met boeman (boevrouw) gedrag even de zaak te regelen. Er werd toen ook nauwelijks op Covid-19 getest. Doordat er nu beter en regelmatiger wordt getest lijkt het nu erger te worden met de besmettingen. Japie-Japie Afonsoewa had nu geen paarse kleding aan. Is het verloochenen begonnen Silvana? Kijk je al uit naar welke partij je wilt overlopen? Afonsoewa heeft nu geen “werk” meer en straks draait de regering de geldkraan ook… Lees verder »

Wealan
dinsdag 18 augustus 2020 15:30

Keek naar de foto in deze online krant. Wat een trieste vertoning. Hij staat er wel bij maar toch lijkt het alsof Bouterse begraven wordt.

Benito
dinsdag 18 augustus 2020 16:26

Wat kunnen wij Nederlanders doen om Suriname te helpen.we willen zo graag de nieuwe president helpen. Hij gaat het moeilijk hebben om een land zonder geld te regeren we kunnen investeren. President wat voor fabrieken heeft het land nodig?

meneto
woensdag 19 augustus 2020 02:21

Boef Ashwin Adhin doet onnozel maar hij is gewoon een valse onsportieve leugenaar. De aangetroffen situatie van ernstig mismanagement door de NDP regering probeerd Adhin met verzonnen cijfers te ontzenuwen. De huidige regering schuift niks af naar de vorige. De bewijzen van mismanagement zijn er gewoon Ashwin. Als de cruciale documenten en betalingsbewijzen ontbreken en de totale grootte van het covit-19 fonds is bij iedereen bekend en daarnaast is er bewijs dat er al een derde van het bedrag is uitgegeven. Dan hoef je geen accountant te zijn om te weten dat er zwaar gefraudeerd is. Santohki heeft nooit beloofd dat… Lees verder »

meneto
woensdag 19 augustus 2020 02:24

Adhin doet net als een kind die betrapt is op het stiekem eten van alle chocolade uit de keukenkast. De bruine vlekken zitten aan zijn handen en rond zijn mond maar hij blijft ontkennen dat hij ze heeft gepakt en daarna ook heeft opgegeten. Adhin ontkende dat alle rijkdommen van Suriname verpand zijn. Dus Adhin  ontkent niet dat er eigendommen van het land zijn verpand. En er is ook al vastgesteld dat een groot aantal en het meest opbrengende deel is verpand. Door een klein beetje corruptie toe te geven hoopt Adhin de mensen zand in de ogen te strooien zodat… Lees verder »

meneto
woensdag 19 augustus 2020 02:26

De Afobakka dam? Die is met geleend geld van Suralco gekocht. Dat kopen hoefde niet. Bouterse en zijn amateur adviseur Sardjoe hebben zich door de Suralco leiding laten naaien. En de Surinaamse bevolking betaald dit allemaal. Wat Adhin niet erbij zegt is dat de eerste aflossing van de lening om de dam van Suralco over te nemen al onder de NDP regering moest zijn afgelost. Dat was niet gebeurd. Daardoor was Suriname door Fitch en Moodies naar bijna falliet gedowngrade. Bij het aantreden van Santokhi en zijn kabinet werd de downgrade weer een trede naar boven teruggedraaid. Gewoon omdat Santohki… Lees verder »

meneto
woensdag 19 augustus 2020 02:27

De goud royalties op één na van Newmont ? Maar wat Adhin er niet bij zegt is dat Newmont de grootste goldmining company in Suriname is. Dus uiteindelijk krijgen ze toch al het Surinaamse goud te pakken. De Bakhuys reserves ? Niemand weet hoeveel er daar aan bauxiet in de bergen zit. En wat Adhin ook niet zegt is dat het gebied moeilijk bereikbaar is en dat de Suralco er in de jaren 70 en 80 daarom ook geen trek in had. En je kunt ervan uitgaan dat er niks in het Bakhuys gebied zal worden ondernomen. Alle ogen zijn nu… Lees verder »

meneto
woensdag 19 augustus 2020 02:32

“Adhin verweet de regering van bepaalde zaken op de hoogte te zijn geweest zoals van de laatste lening overeenkomst met Oppenheimer.” Dat wist het hele land ook. Het was constant in het nieuws. En toen had Hoefdraad al meer dan 100 leningen bij anderen namens de NDP regering afgesloten. Volgens de redenering van Adhin moet het dan minder erg zijn dat Bouterse en Hoefdraad het land naar de bedelstaf hebben gebracht vanwege de vele leningen. Hoe de nieuwe regering dit gaat oplossen interesseert Adhin geen zier. Om de salarissen van alle ambtenaren, voormalige politici dus ook Adhin en de rest… Lees verder »

meneto
woensdag 19 augustus 2020 02:33

Ashwin Adhin denkt sluw te zijn door heel vals een draai aan dingen te geven in de hoop dat men zijn kolossale blunders en de ambs misdrijven van NDP’ers over het hoofd zal zien.
Let maar op. Je kunt gewoon zien als hij weer een verzonnen beschuldiging tegen de regering Santokhi aan het broeden is.
Beschuldigingen worden met een vals lachje geuit en bij elke verzonnen beschuldiging kijkt hij richting Bouterse.
Alsof Adhin goedkeuring en bewondering van Bouterse verwacht.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen