donderdag 30 maart 2023
27.6 C
Paramaribo
14.5 C
Amsterdam
5
(1)

Ongeveer 28.000 grondaanvragen moeten verwerkt worden

lees ook ...

Jogi anticipates taking effective action to lower the exchan...

Later in the afternoon, assembly member Mahinder Jogi (VHP) anticipates President Chan Santokhi will explain the situation with the exchange rate in a straightforward and understandable manner. The pr...

Er liggen ongeveer 28.000 onverwerkte grondaanvragen bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Na onderzoek zijn er vrijdag 150 grondbeschikkingen uitgereikt in Moengo, zegt GBB-minister Dinotha Vorswijk. Volgens de bewindsvrouw zullen de aanvragen per district onderzocht worden, zodat kan worden overgegaan tot het overhandigen van grondpapieren. Vóór december hoopt ze dat het ministerie alle districten kan hebben aangedaan.

De voorganger van minister Vorswijk, Diana Pokie, was al begonnen met het digitaliseren van het aanvraagsysteem. Vorswijk zal dit proces voortzetten. Er zijn ook plannen om het systeem te digitaliseren om de bestaande aanvragen te kunnen volgen. Volgens de GBB-minister is het lastig dat burgers iedere keer naar het Domeinkantoor moeten om te vragen naar de status van hun grondaanvraag.

Minister Vorswijk belooft ook verbetering van de communicatie naar de samenleving toe, zodat grondzaken beter kunnen worden gevolgd. De communicatie zal plaatsvinden via de radio, televisie of misschien via een YouTube-kanaal, zegt de bewindsvrouw.

Grond biedt zekerheid. Personen die in aanmerking komen voor een stuk land kunnen er hun huis op bouwen, aan landbouw doen of een onderneming starten voor hun bestaanszekerheid. De regering wil met haar gronduitgiftebeleid de samenleving hierin tegemoetkomen. Gronduitgifte is volgens Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), deel van het ontwikkelingskader dat de regering voor Suriname heeft.

Bee sprak ook de aanwezigen toe in Moengo. Tot de aanwezigen behoorden ook president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. De assembleevoorzitter legde net als de vp de nadruk op de ontwikkeling van het binnenland. De parlementsvoorzitter wees op de recente ingebruikname van een Cashpoint-automaat in het dorp Goejaba. Daarnaast werden ook de waterleidingprojecten en elektrificatie voor het binnenland aangestipt.

Bee en vicepresident Brunswijk geloven dat met minister Vorswijk aan het roer bij GBB, het gronduitgiftebeleid van de regering zeker vorm zal krijgen. De vp benadrukte dat onder de huidige regering het binnenland zeker aandacht krijgt en de kans zich te ontwikkelen. De samenwerking zoals die er nu is, is het beste dat Brunswijk is overkomen.

Komende week worden er grondpapieren in Saramacca uitgereikt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOngeveer 28.000 grondaanvragen moeten verwerkt worden