zondag 14 april 2024
25.4 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
5
(1)

Oneerlijke verdeling goudopbrengsten in Suriname

lees ook ...

Solidariteit met Palestina: Surinaamse gemeenschap komt in a...

De Stichting der Islamitische gemeenten In Suriname (SIS), het Platform Solidariteit Palestina en het Rode Kruis zijn gezamenlijk begonnen met een inzamelingsactie om steun te bieden aan de mensen in ...

Onlangs heeft de Vereniging van Economisten in Suriname (VES)  een paneldiscussie gehouden, genaamd: ‘Set a Gowtu no(w)’ , over het reilen en zeilen binnen onze goudsector. Consultant Chris Healey hield een PowerPoint presentatie waarin hij pleitte voor goudwinning zonder kwik en het oprichten van een mijnbouw autoriteit om Surinaamse goudrijkdom te beheren die 18%= 30.000 vierkante kilometer van ons land beslaat.

 

Het panellid Jurgen Plein, de ondervoorzitter van de goudzoekersvereniging Makamboa, deed kort het woord en we citeren een econoom die de oneerlijke verdeling van de goudopbrengst als zorgwekkend benoemde.

 

Oneerlijk

Harry Domini, econoom bij de Centrale bank van Suriname die als bezorgde burger zijn mening gaf,  vroeg zich tijdens de paneldiscussie af wat er terechtkomt van de middelen die de kleine goudzoekers verdienen want  tussen 1997 en  2023 is er vanuit de kleine goudsector 14 miljard US dollar aan goud geëxporteerd. Dat is meer dan de inkomsten die de bauxiet export aan Suriname in honderd jaar heeft opgeleverd.

Domini  opperde dat de goudsector een piramide  is waar  de kleine goudzoeker het harde werk doet en de exporteur de meeste winst maakt. Hij merkte op dat de mensen in het binnenland nog steeds in armoede leven terwijl de inkomsten van goud uit hun gebied heel wat is.

Inderdaad heeft Sranan Peyri kunnen constateren, tijdens interviews na de goudzoekersramp eind vorig jaar, dat de inkomsten niet geweldig zijn. Een oudere goudzoeker zei toen dat de jonge goudzoekers door hebzucht de dood vonden toen zij bedolven raakten onder zand van een overhangend stuk van de zandberg.

 

In dit interview zei hij dat als de situatie daar met zwaar materieel veiliger was gemaakt, elk van hun een leuke kerst had gehad omdat ze dan 3 gram goud per persoon hadden kunnen verdienen. Een berekening, afgeleid van de internationale goudprijs, leerde toen dat dit hun om en bij srd 5000,- ongeveer 130 euro  zou opbrengen in 2 weken. Dat is geen vetpot voor een gezinshoofd in het bosland, waar basis producten 2x zo duur zijn, vanwege de hoge transportkosten.

 

20 jaar vraag naar regulering

Jurgen Plein is goudzoeker tevens waarnemend voorzitter van  de stichting  Makamboa te nieuw Koffiekamp , een vereniging van kleine goudzoekers die  al twintig jaar bestaat. Zolang werkt Plein ook in deze sector als oekem-man, zoals de individuele goudzoekers genoemd worden. Hij benadrukte dat de kennis die je hebt bepaald of je succes hebt in de sector. Hij riep de overheid voor de zoveelste keer op om de sector te reguleren en hun ook als kleine mijnbouwwerkers ook gezamenlijk concessies te geven. Verder ook te trainen in zowel het zoeken naar goud, in persoonlijke veiligheid en het werken zonder kwik.

 

Kwikvervuiling

Waarom gaan wij dan gewoon door met het vervuilen van het milieu door kwik te gebruiken?

Van de zeven stroomgebieden zijn er nog maar twee intact namelijk de Coppename- en de Corantijnrivier de rest is vervuild met kwik  want het afvalwater komt in de rivier terecht  en komt in de vissen terecht.

Wij eten de vissen en dan vooral de roofvissen zoals de alom geliefde Koebie, bevatten een grote hoeveelheid kwik. Met het gevolg dat wij een dag allemaal ziek kunnen worden door kwikvervuiling. Set a gowtu no(w)  liever vandaag dan morgen! is daarom het devies.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOneerlijke verdeling goudopbrengsten in Suriname