zaterdag 13 juli 2024
27 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
4
(1)

One man, one vote bij komende verkiezingen

lees ook ...

Inheemse vrouwengroep ontvangt mobiele cool unit voor produc...

De coöperatie Asajaka Weno UA, een inheemse vrouwengroep uit Pierre Kondre Kumbasie in district Para, heeft een mobiele koelunit ontvangen om de kwaliteit van hun producten te waarborgen tijdens het v...

Na de beëdiging van de Jeugdraad Suriname gaf president Chan Santokhi aan dat zijn wens voor de komende verkiezingen is een landelijk evenredigheidsstelsel: ‘one man’, ‘one vote’. Politieke partijen hebben vaker erop gewezen, dat de regering de wijzigingen van de Kiesregeling vertraagd. Santhoki ziet voordeel in een gewijzigd stelsel voor de uitslag van de verkiezingen van 25 mei 2025.

De president heeft de afgelopen week een eindrapport ontvangen van de commissie die kiesstelsels moest ontwikkelen voor Suriname. De regeringstop zal hieruit een keus maken, en uiteindelijk wordt dat gestuurd naar het parlement. Verschillende voorstellen zijn reeds overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee door initiatiefnemers. Het Constitutioneel Hof wil dat elke stem moet meetellen.

Verder wil Santhoki dat er leiderschap getoond moet worden bij de wijziging en aanname van de Kiesregeling. Voorkomen moet worden dat uiteindelijk het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten en het Constitutioneel Hof de staat Suriname voor het gerecht brengen ten aanzien van dit onderwerp.

Hij vindt dat het ook mogelijk moet zijn om digitale verkiezingen te organiseren, nu de jongeren hebben getoond dat het mogelijk is voor ons land. Na evaluatie en verbetering waar nodig, moet dit uitgevoerd kunnen worden. Het systeem moet alleen goed zijn.

De regeringsleider gaf India met 1.4 miljard inwoners als voorbeeld aan, waar dit wordt gedaan. Suriname telt ruim 650.000 mensen. Dit is een veel kleiner aantal. “We gaan eruit moeten komen. Het is een uitspraak van het Constitutioneel Hof dus we gaan ons eraan moeten houden anders krijg je een rechtszaak tegen je”, klonk de oproep van Santhoki.

Bron Foto: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOne man, one vote bij komende verkiezingen