zaterdag 3 december 2022
25 C
Paramaribo
2.7 C
Amsterdam
0
(0)

Onderzoek wijst uit: 32% vrouwen heeft lichamelijk of seksueel geweld ervaren

lees ook ...

Toename hiv-infecties in Suriname

Het aantal infecties met het hiv-virus in Suriname lijken toe te nemen. Sociale ongelijkheden, marginalisatie van groepen uit de samenleving alsook stigma en discriminatie houden de hiv-epidemie in st...

32 procent van vrouwen heeft tenminste een handeling van lichamelijk en/of seksueel geweld door een intieme partner ervaren in haar leven. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Landelijke Gezondheidsenquête onder Vrouwen voor Suriname 2019’.

Er zijn aan alle ondervraagden (vrouwen tussen 15 en 64 jaar) stellingen voorgehouden over de rol van een vrouw in relatie tot haar man, gezin, thuis en financiën. Het resultaat is dat 96% het mee eens was dat vrouwen en mannen het gezag binnen het gezin zouden moeten delen en minder overeenstemming (77%) dat vrouwen hun eigen geld naar eigen inzicht zouden moeten kunnen uitgeven.

Bij de patriarchale (autoritair) opvattingen over gender zien we dat 62% van de vrouwen het ermee eens is dat het normaal is dat mannen het hoofd van het gezin zijn en 65% het ermee eens is dat het de taak van een vrouw is om zorg te dragen voor haar huis. Minder vrouwen zijn geneigd het ermee eens te zijn dat vrouwen hun man altijd zouden moeten gehoorzamen (31%) of dat vrouwen verplicht zijn om seks te hebben met hun man (22%).

Er kan gesteld worden dat er in onze samenleving gendernormen/ rollen/ culturele opvattingen bestaan die mogelijke risicofactoren zijn bij intiem partnergeweld en het gebruik van geweld aanmoedigen. Een belangrijke aanbeveling is komen met bewustwordingscampagnes op het terugdringen van gender gerelateerd geweld en gericht op het veranderen van patriarchale opvattingen en normen, het belang van gendergelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnderzoek wijst uit: 32% vrouwen heeft lichamelijk of seksueel geweld ervaren