Schoolleiders in het binnenland spelen een centrale rol bij het vormgeven van de toekomst van het Surinaamse onderwijs. Dit werd duidelijk tijdens informatiesessies die werden georganiseerd door het directoraat Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De bijeenkomsten richtten zich op het delen van inzichten over lopende projecten en het betrekken van de schoolleiders bij het aanpakken van unieke uitdagingen in hun regio.
Tijdens de sessies werden concrete mogelijkheden besproken, zoals verlengde schooltijden, extra middaglessen of lessen op zaterdag, als onderdeel van maatregelen om het onderwijs te verbeteren. De schoolleiders kregen de taak om met hun teams de haalbaarheid van deze opties te beoordelen en te rapporteren over de meest effectieve aanpak.
Als ondersteuning van het onderwijsproces ontvingen schoolleiders van VO-scholen laptops. Deze zullen worden ingezet om ICT-lessen te verbeteren en de digitale vaardigheden van leerlingen te versterken, waarmee het ministerie een stap zet richting modernisering van het onderwijs in het binnenland.
Professor Franklin Jabini, voorzitter van de Denktank Onderwijs Binnenland, inspireerde de aanwezige schoolleiders om vastberadenheid en creativiteit te tonen ondanks de obstakels. “Zie niet alleen de uitdagingen, maar ook de kansen en de schoonheid van de omgeving waarin u werkt,” benadrukte hij.
Minister Henry Ori sprak over de noodzaak van een structurele aanpak voor het onderwijsprobleem in het binnenland. “Na bijna 50 jaar onafhankelijkheid is het tijd om gezamenlijke inspanningen te leveren voor duurzame verbetering. Dit kan alleen met een interministeriële en integrale aanpak,” zei hij, met een duidelijke oproep tot samenwerking.