maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
5
(1)

Onderwijsminister Ori: “Strenge maatregelen tegen inactieve ambtenaren”

lees ook ...

Ministerie van Defensie boekt grote bezuinigingen en plant i...

Het ministerie van Defensie heeft onlangs aanzienlijke besparingen gerealiseerd op haar jaarbegroting, wat ruimte biedt voor nieuwe investeringen in het defensieapparaat. Minister Krishnakoemarie Math...

Er is een begin gemaakt met het daadwerkelijk saneren van het ambtenarenapparaat. Minister Henri Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur maakte bekend dat 1.032 medewerkers van zijn ministerie van de loonlijsten zijn verwijderd omdat ze zich, ondanks herhaalde oproepen, niet hebben geregistreerd.

Tijdens een persconferentie over het Cultuurgebeuren in het land ging Ori kort in op enkele onderwijsgerelateerde zaken, waaronder de stopzetting van salarissen vanaf mei voor een aantal ambtenaren. Hij legde uit dat het verwijderen van personen van de loonlijsten deel uitmaakt van het herstelprogramma. Elk ministerie heeft de opdracht om ‘spookambtenaren’ uit het systeem te halen.

Ori benadrukte dat er ruim drie jaar lang is opgeroepen om te registreren, maar veel mensen hebben hieraan geen gehoor gegeven. “Men registreert niet, we hebben brieven, mailtjes en belletjes gepleegd. En nu is een harde eis: alles gewoon uit het systeem. Dan krijg je het gedonder inderdaad. Ze moeten het gewoon aan den lijve voelen. Het is hard om te zeggen. Men moet zich eens aan normen gaan houden,” aldus de bewindsman. “Men moet een keertje voelen dat wanneer die overheid zoveel ruimte creëert en je niet luistert, dan hebben we geen andere keus.”

Ori gaf aan dat het bestand van 1.032 afgevoerde personen ook mensen omvat die wettig afwezig zijn. Een heleboel mensen zitten in het buitenland en verrichten geen werk voor dit ministerie. Het bestand is een mix van mensen die inactief zijn.

“Sommigen zijn spoken die een vergoeding krijgen zonder arbeid te verrichten. Anderen zijn om verschillende redenen afwezig en onder de radar. Leidinggevenden op bepaalde afdelingen geven aan dat mensen gewoon niet komen werken. Anderen vallen onder de noemer ‘politieke figuren’ die aan het eind van 2020 plotseling een missive hebben gehad dat ze op een bepaald ministerie moeten komen werken, maar nooit zijn verschenen.”

De minister bood echter nog een kans aan degenen die vinden dat ze onterecht zijn afgevoerd. “Als zij kunnen bewijzen dat ze niet spoken of ten onrechte zijn afgevoerd, moeten we lokaliseren wie ze zijn en waar ze werken. Als blijkt dat ze geen kansen hebben gehad, wordt er een hersteloperatie gepleegd. Maar ze zullen wel aan den lijve ondervinden dat het gemiddeld een maand gaat duren voordat het salaris hersteld is. En als je recht hebt op dat salaris, wordt het met terugwerkende kracht gestort.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnderwijsminister Ori: "Strenge maatregelen tegen inactieve ambtenaren"