vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
0
(0)

Onderwijsminister Ori opent innovatieve cursus voor basisschoolbegeleiders

lees ook ...

Parlementsvoorzitter spreekt tijdens AmCham SR Banking, Fina...

Parlementsvoorzitter Marinus Bee heeft het publiek toegesproken tijdens de opening van de vijfde dag van de AmCham SR Banking, Finance and Innovation Week. Voorzitter Bee benadrukte het belang van het...

Op dinsdag 7 november 2023 zal minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) de aftrap geven voor de cursus Basisschool Begeleiders Taal en Rekenen. De opening vindt plaats om 8.00 uur in lokaal B30 van het IOL (2e gebouw, boven). Deze cursus is een samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

De cursus biedt leerkrachten van basisscholen tools om extra begeleiding te bieden aan leerlingen met aanzienlijke leerachterstanden, en staat hoog op de prioriteitenlijst van het minOWC. Het betreft een ‘Learning by Doing’ cursus, waarbij de cursisten (basisschoolleerkrachten) wekelijks één dag les volgen aan het IOL en de overige vier dagen in hun eigen klaslokalen met de leerlingen werken.

De cursus is opgedeeld in een algemeen blok van 3 maanden, waarbij zowel taal als didactiek en pedagogiek aan bod komen. Hierdoor zullen de cursisten in staat zijn om leerachterstanden te herkennen en passende handelingsplannen op te stellen en uit te voeren. Vervolgens volgt het verdiepingsblok Taal (lezen, schrijven, grammatica en spelling) of Rekenen van 3 maanden; gevolgd door nog eens 3 maanden begeleiding en coaching.

Gedurende het gehele traject zijn er mentoren die de cursisten in de klas begeleiden bij de juiste aanpak; wekelijks is er een online bijeenkomst met de docent van het IOL om ervaringen te delen en indien nodig verbeteringen aan te brengen. Na succesvolle afronding van de cursus ontvangen de deelnemers het certificaat “Basisschool Begeleider Taal of Rekenen”. De cursus is ontwikkeld door het IOL met ondersteuning vanuit het minOWC door Remedial Teaching en Schoolbegeleiding.

De cursisten zijn leerkrachten die vrijgesteld zijn van hun reguliere taken op school om extra begeleiding te bieden aan groepjes leerlingen. Op 7 november zullen 40 cursisten van 12 basisscholen in de districten Paramaribo, Wanica en Commewijne van start gaan. Het plan is om in januari een tweede groep van opnieuw 40 cursisten te laten beginnen, waarbij ook scholen uit andere districten betrokken zullen worden.

Vervolgens zal er iedere maand een nieuwe groep van 40 cursisten van start gaan. Hierdoor zullen in het schooljaar 2023-2024 op ongeveer 60 scholen leerkrachten worden opgeleid. In het schooljaar 2024-2025 zal er gestart worden met 20 scholen per maand.

Met behulp van deze cursus streeft het minOWC ernaar om met name de lees-, schrijf-, taal- en rekenproblemen bij leerlingen van basisscholen zoveel mogelijk te verbeteren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnderwijsminister Ori opent innovatieve cursus voor basisschoolbegeleiders