donderdag 1 december 2022
30 C
Paramaribo
5.3 C
Amsterdam
0
(0)

Onderwijsminister geeft inzicht over onderwijsvernieuwingen

lees ook ...

BEP noemt politieke situatie in Suriname angstaanjagend

De politieke partij Broederschap & Eenheid in de Politiek (BEP), wil met een korte statement zoals hieronder verder verwoord, aan land, volk en achterban te kennen geven, dat de actuele politieke ...

Op een vrijdag belegde persconferentie is minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) breedvoerig ingegaan op verschillende aspecten op onderwijsgebied. Er is onder andere gesproken over de onderwijsvernieuwing inclusief leerjaar negen, beveiliging op scholen, afstandsonderwijs, onderwijs binnenland, bouwwerkzaamheden en cultuur.

De minister gaf aan dat er nog heel wat vragen zijn over de onderwijsvernieuwing die in feite niet zo’n ingewikkeld vraagstuk is. De gedachtegang hierachter is dat elk kind telt en recht heeft om te kunnen groeien in de samenleving. Dat de vernieuwing soms niet wordt begrepen kan liggen aan het feit dat sommige leerkrachten gewend zijn aan de methode die hun op de pedagogische instituten is aangeleerd. Een belangrijk gegeven is dat niet ieder kind op dezelfde manier leert. Daarom wordt nu het accent gelegd op wat kinderen wel of niet kunnen, de talenten dus, zei Levens.

Ontwikkelingsgericht onderwijs
Om naar dit systeem van ontwikkelingsgericht onderwijs over te stappen zijn leerkrachten getraind. De trainingen zijn nog gaande. Met deze vernieuwingen blijven kinderen ook niet meer zitten, benadrukte de bewindsvrouw. Er wordt nu ook gewerkt met groepen van maximaal vijftien leerlingen. In Suriname zijn er enkele scholen waar kinderen al jaren niet blijven zitten. De school van schoolleider Marion Marte van OS II Meerzorg is hier een voorbeeld van.

Volgens schoolleider Marte wordt er aan het begin van ieder schooljaar nagegaan welke kinderen snel zijn of extra hulp nodig hebben tijdens de les. Na de inventarisatie wordt de leerstof aangepast aan het niveau van het kind. Als deze werkwijze wordt toegepast, haalt de school goede resultaten. Wat leerkrachten moeten doen is meer geduld hebben met de leerlingen en motiveren dat zij wel mee kunnen.

De schoolleider is ervan overtuigd dat dit systeem werkt, want de school kent al jaren geen zittenblijvers. Ze gaf verder aan dat het systeem niet nieuw is. Wel is er een verandering opgetreden bij het overgangsrapport, omdat nu het cijfer moet worden uitgelegd aan de ouders en de leerkracht van het volgend leerjaar. “Dat een kind niets kent komt niet voor,” benadrukte Marte die leerkrachten motiveert om dit systeem te omarmen.

Beveiliging
De beveiliging op scholen is volgens minister Levens een van de uitdagingen voor het departement. Onderwijsinstellingen worden vaak geconfronteerd met diefstal. Bij de beveiliging zijn de leerlingen en leerkrachten nu topprioriteit voor het MinOWC, maar er wordt gewerkt aan betere beveiliging in de avonduren op scholen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnderwijsminister geeft inzicht over onderwijsvernieuwingen