vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
0
(0)

Onderwijs werkt aan aantrekkelijker maken lesgeven binnenland

lees ook ...

Buurtbewoners houden verdachte staande

Op zaterdag 25 maart 2023 heeft de politie van het bureau Lelydorp een succesvolle arrestatie uitgevoerd na een dievenmelding aan de Sahiwalsteeg. In samenwerking met medewerkers van Surveillance Regi...

Lesgeven in het binnenland is vaak niet aangenaam, omdat vele randvoorwaarden niet in orde zijn. Toch wordt er op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) hard aan gewerkt om de situatie voor leerkrachten en leerlingen in het jaren verwaarloosde achterland aangenaam te maken. Om dit te kunnen doen is een interdepartementale aanpak vereist.

Er is ondersteuning nodig van verschillende ministeries zoals Openbare Werken, Natuurlijke Hulpbronnen, Justitie en Politie en Defensie. Alle ministeries leveren een bijdrage dat onderwijs in het binnenland op peil gebracht wordt, zei Patricia Daniël, hoofd Bureau Onderwijs Binnenland (BOB).

Volgens Daniël worden logistieke zaken in orde gemaakt. “Waar er een tekort is aan water zijn er durotanks aangeschaft,” zei het BOB-diensthoofd. De renovatie van scholen, het watertekort waarmee leerkrachten te kampen hebben, achterstallig onderhoud, de beschikbaarheid van geschikte dienstwoningen, veiligheid, transport van leerkrachten en stroomvoorziening zijn enkele aandachtspunten, die de aanpak van onderwijs in het achterland enigszins gecompliceerd maken.

Minister Marie Levens is ook ingegaan op de situatie in het achterland. “Het vraagstuk in het binnenland is bijzonder complex, omdat er veel komt bij kijken.” De overstroming heeft het departement miljoenen Surinaamse Dollars gekost. Er is veel geld gestopt in de schoonmaak, omdat zelfs de brandweer eraan te pas moest komen om vooral modder op te ruimen.

“Alle meubilair is vernietigd, er was sprake van een enorme ravage,” zei de bewindsvrouw. Naast nieuw meubilair dat is aangeschaft moest het ook nog worden getransporteerd. En deze kosten lopen behoorlijk op, benadrukte de minister. Aangezien BOB het werk niet alleen aankan, is er op het ministerie een taskforce die ondersteunt en ook regelmatig in het veld is om de knelpunten te identificeren.

Kleuterscholen
Het MinOWC zal in alle dorpen voor vierjarigen kleuteronderwijs verzorgen. Volgens de minister durven ouders niet om hun kinderen met de boot mee te sturen naar een clusterschool in de omgeving. Hoewel het een heel ingewikkeld project is, zullen BOB en de taskforce de kosten voor het verzorgen van kleuteronderwijs in kaart brengen en nagaan welke voorwaarden geschapen moeten worden. Er wordt al een beetje proefgedraaid, want binnen de onderwijsvernieuwing telt elk kind mee.

Verder gaf de bewindsvrouw aan, dat er in tripartiet verband scholen worden gebouwd in Coeroeni en Amotopo in het district Sipaliwini. In deze dorpen zijn de kinderen nooit naar school geweest. Ook onderwijs verzorgen in deze dorpen wordt een uitdaging. “Je krijgt kinderen van zes of vijftien jaar die voor het eerst naar school gaan,” zei minister Levens.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnderwijs werkt aan aantrekkelijker maken lesgeven binnenland