maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
0
(0)

Onderwijs, Unicef en Unesco op een lijn over openhouden scholen

lees ook ...

Project Krin Birti gelanceerd in Saramacca voor schonere omg...

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft het project Krin Birti gelanceerd in het ressort Jarikaba, gelegen in het district Saramacca. Dit initiatief, uitgevoerd in samenwerking m...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) en de Unesco zijn op een lijn als het aankomt op het openhouden van de scholen. De Covid-19-crisis heeft de onderwijssector aanzienlijk getroffen. Schoolsluitingen brengen hoge sociale en economische kosten met zich mee en verergeren reeds bestaande ongelijkheden binnen het onderwijssysteem, meldt MinOWC.

Ondanks de Covid-19-besmettingen wereldwijd toenemen, raadt de Executive Director van het Unicef, Henrietta Fore, het af om de scholen te sluiten. Volgens Fore, “is het bewijs duidelijk” en verdere langdurige, landelijke schoolsluitingen, resulterend in beperkte middelen voor studenten, leraren en ouders – en gebrek aan toegang tot leren op afstand – zou ernstige gevolgen hebben.

“Deze sluitingen hebben tientallen jaren van vooruitgang in het onderwijs tenietgedaan en de kindertijd onherkenbaar gemaakt. Er is een schaduwpandemie van kinderarbeid, kindhuwelijken en geestelijke gezondheidsproblemen ontstaan”, zei Fore.

Ook de Unesco heeft een lijst gepubliceerd met nadelige gevolgen van het sluiten van de scholen. Verwarring en stress voor leraren, ouders die niet voorbereid zijn op afstand- en thuisonderwijs, toename aan drop-outs, verhoogde blootstelling aan geweld en uitbuiting en sociale isolatie zijn er enkelen van.

Het MinOWC deelt de mening van het Unicef en de Unesco en zal, voor zolang het verantwoord is, de scholen niet sluiten. Eenieder wordt op het hart gedrukt om zich aan de MoHaNa-regels te houden en dat het naar schoolgaan zo veilig mogelijk wordt gehouden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnderwijs, Unicef en Unesco op een lijn over openhouden scholen