zaterdag 9 december 2023
27.1 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
5
(1)

Onderwijs niveau praktisch verhogen

lees ook ...

Ramadhin benadrukt belang draagvlak en communicatie bij opri...

In juni 2022 heeft de regering van Suriname, onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid, het Herstelplan Zorg (HPZ) aangenomen om dringende interventies in de gezondheidszorgsector door te v...

Onlangs heeft het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur een budget van dertig miljoen Amerikaanse Dollars ontvangen voor het upgraden van ons onderwijs. Die zullen besteed worden aan kunst en cultuur De problemen in het onderwijs zijn legio. Waaronder ook structurele problemen die zich al jaren manifesteren.

Taal

De taal speelt een belangrijke rol in het goed kunnen volgen van ons onderwijs. Het onderdeel stillezen is voor menig kind uit een niet Nederlandstalige familie een groot obstakel. Problemen met stillezen geeft grote gevolgen. Niet alleen bij de taalles komen de problemen naar boven drijven maar ook bij alle leervakken waar taalbeheersing vereist is, ook bij redactiesommen. Het is een veel gehoorde klacht van leerkrachten dat kinderen veel te weinig lezen.

Early Childhood Development
Maar weet u dat lezen al bij de baby begint? Het traject begint al heel vroeg in de kinderjaren. U zal zich wel afvragen hoe? Niet wanneer een kind in groep drie- eerste klas lagere school- moet leren lezen moet u daarmee beginnen. Nee, leren lezen begint veel en veel eerder. Namelijk wanneer het kind nog een dreumes is en het lijkt alsof het je als ouder niet verstaat is de taalontwikkeling al in volle gang. Ieder kind leert namelijk op tweejarige leeftijd de gramatica van zijn/haar moedertaal herkennen. Indien ouders hun kinderen een voorsprong willen geven dan moet die ouder het kind al helpen om verhaaltjes te vertellen. Al is het een zelfgemaakt verhaal. De overheid heeft ook een taak om Early Childhood Development te stimuleren. Men was een tijdje daar goed mee bezig maar de activiteiten zijn gestopt. Wederom oppakken! Voorlezen moet zwaar gestimuleerd worden door alle ouderen in de omgeving van het kind. Het kind wordt op die manier gestimuleerd om nieuwsgierig te worden wat er in het boek staat. De voorloper van lezen is namelijk vertellen.

Voortgezet Onderwijs
En nu naar het voortgezet onderwijs. Landbouw is een duurzame economische activiteit die zware investering zou moeten genieten. Het zou van visie getuigen als het Ministerie van Onderwijs in elk district zo een landbouwschool zou opzetten. Men klaagt dat zestig procent van de scholieren drop outs zijn. Dat zou er op kunnen duiden dat dat ons onderwijs op junioren niveau niet meer aansluit op de beleving van de Surinaamse kinderen. Op de scholen moet er voorlichting gegeven worden. Wat zijn de mogelijkheden voor moderne landbouw? De jeugd denkt nog steeds dat het gaat om ploeteren in de modder, wat ze niet interessant vindt. Terwijl ze wel geinteresseerd zijn in de moderne aqua- phonics kassen- tuinbouw. Dan kunnen we werkelijk de leverancier voor verse landbouwproducten worden in het Caribisch gebied, wat tot nu toe alleen met de mond beleden wordt.
Ook de arbeidsplaatsen die er komen bij de gas-en olie winning (local content) moeten voorbereid worden door technisch lager- midden en hoger kader nu op te leiden. Zo zien de potentiele drop outs kansen, die ze zeker zullen benutten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOnderwijs niveau praktisch verhogen