dinsdag 21 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
0
(0)

Onderwijs in binnenland heeft politieke commitment nodig

lees ook ...

Corruptieonderzoek naar betaling van US$ 7,5 miljoen aan Pan...

De procureur-generaal Garcia Paragsingh heeft een voorlopig onderzoek aangevraagd naar een mogelijke corruptiezaak tegen president Chandrikapersad Santokhi en twee van zijn ministers. Dit verzoek volg...

Onderwijs in het binnenland blijft een groot zorgpunt voor opeenvolgende regeringen. De veiligheid van vooral vrouwelijke leerkrachten is niet gegarandeerd, er is een tekort aan foerage en goede onderkomens, en de schoolgebouwen verkeren in slechte staat. Daarnaast zijn de leerprestaties ondermaats en is vervolgonderwijs na de basisschool een groot probleem.

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur benadrukt dat dit “complexe probleem” een integrale aanpak vereist en dat hiervoor politieke commitment nodig is, ook van toekomstige regeringen. Hij zegt dat de huidige regering werkt aan een doorbraak in de ‘complexiteit’ van de situatie. Dit vereist samenwerking tussen ministeries vanwege de problemen met transport, drinkwater, stroom, veiligheid, financiën, en het onderhoud van scholen en onderwijzerswoningen.

Ori gaf aan dat er gezocht wordt naar manieren om de “verwaarlozing terug te dringen”. Hij benadrukte dat politieke commitment essentieel is om daadwerkelijk vooruitgang te boeken. “Het is een vraagstuk dat jaren niet zo ingrijpend is opgepakt, maar daarvoor is politiek commitment nodig. We hebben nu de situatie waar we met lapwerk het een en ander in de lucht houden,” aldus Ori.

Hij erkende dat de leerprestaties ondermaats zijn en de doorstroming naar het secundair onderwijs stagneert, ondanks het voortgezet onderwijs in districten zoals Moengo Tapu en Para. Een denktank is opgericht om oplossingen te vinden voor de uitdagingen. Ondertussen blijven de problemen bestaan.

Vrouwelijke leerkrachten voelen zich onveilig en klagen over seksueel molest, waardoor ze terughoudend zijn om naar het binnenland te vertrekken. Daarnaast is vervoer naar het binnenland problematisch en zijn er geen koelmogelijkheden voor foerage, wat leidt tot eenzijdige voeding. De erbarmelijke woonomstandigheden worden gedeeld met vleermuizen en houtluizen, en extreme weersomstandigheden zoals droogtes en overstromingen maken het leven nog moeilijker.

Het curriculum moet worden aangepast om onder andere de taalbarrière te overbruggen. In het binnenland worden verschillende talen gesproken, maar het onderwijs is nog steeds in het Nederlands. Online lessen worden overwogen, maar de benodigde systemen zijn niet gegarandeerd.

Ori kondigde aan dat er binnenkort een groot congres zal plaatsvinden wanneer de sleutels van de nieuwe campus op Moengo Tapu worden overhandigd. Dit congres zal zich richten op het verbeteren van de onderwijssituatie in het binnenland vanuit diverse perspectieven.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOnderwijs in binnenland heeft politieke commitment nodig