dinsdag 28 maart 2023
30 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(1)

Ondertekening MOU niertransplantatie programma

lees ook ...

IMF beoordeling Suriname niet meer in maart

De voorwaarden, die door het IMF gesteld zijn aan Suriname vóór de review kon plaatsvinden zijn niet gehaald, waardoor de beoordeling van maart niet doorgaat. Ongeveer een half miljard US$ is nog tego...

President Chandrikapersad Santokhi deed op 3 maart 2021 de ceremoniële opening van de polikliniek voor niertransplantaties in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Het niertransplantatieprogramma, welke geïnitieerd werd door het SVZ, zijn vastgelegd in een memorandum van overeenstemming. De ondertekeningsceremonie vond plaats op 8 maart 2021 op het presidentieel paleis.   Uit het memorandum moet een bredere samenwerking voortvloeien, waarbij Surinaamse deskundigheid maximaal ingezet zal worden. Het document is ondertekend door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, directeur Manodj Hindori van het St. Vincentius Ziekenhuis, directeur Claudia Redan van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en Pranobe Oemrawsing van het Diaspora Medisch Team.

President Santokhi geeft aan dat het belangrijk is dat er een memorandum van overeenstemming is. “Er is nu een product op papier, waar er heel duidelijk is aangegeven dat er eenstemmigheid is. Wij hebben nu alle partijen nodig. Dit document moet gezien worden als de basis om het vervolgtraject uit te zetten.” De president gaf aan dat het heel belangrijk is dat het zorgveld actief wordt betrokken bij de uitvoering van het programma en dat de regering rekening houdt met alle belangengroepen. Maar, zei hij: ”laten wij het nationaal belang altijd vooropstellen, laten wij altijd vooropstellen het belang van de nierdialyse patiënten”. Verder geeft de president aan dat constructieve kritiek welkom is en dat er altijd ruimte gecreëerd moet worden voor overleg.

Minister Ramadhin benadrukt dat niertransplantatie prioriteit geniet en als zeer belangrijk gecategoriseerd mag worden. “Er moeten enkele randvoorwaarden in place zijn met betrekking tot niertransplantaties. Wij willen niet sollen met de gezondheid van onze burgers. De nierdialyse patiënten zijn exponentieel toegenomen en dat kost de staat enorm veel geld. Behalve de kosten is ook het leven van een nierdialyse patiënt behoorlijk onaangenaam, een niertransplantatie kan de kwaliteit van leven bevorderen”, aldus de bewindsman.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

28 REACTIES

28 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOndertekening MOU niertransplantatie programma