woensdag 31 mei 2023
24.7 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
0
(0)

Ondertekening Common Security Masterplan 3 Guyana’s

lees ook ...

Diana Pokie definitief naar de NPS

Afgelopen donderdag heeft Diana Pokie per deurwaardersexploot het lidmaatschap van haar oude politieke partij opgezegd. Een brief is gestuurd naar de ABOP. Pokie kent nog steeds niet de rede van haar ...

Minister Krishna Mathoera van Defensie (Suriname), premier Mark Phillips (Guyana) en brigadier-generaal Régis Colcombet (Frankrijk) participeerden in de Guyana Shield Strategic Dialogue van 25 tot en met 27 augustus 2021 te Cayenne, Frans-Guyana alwaar zij op 26 augustus 2021 hun handtekening geplaatst onder een common security masterplan. Er is op deze bijeenkomst gesproken is over gezamenlijke veiligheidsdreigingen en uitdagingen waar de landen voor staan.

De delegatie is ondertussen teruggekeerd. Minister Mathoera benadrukt dat de ondertekening van dit masterplan een historisch moment is in de samenwerking tussen de drie landen. “Het is ook historisch, omdat de landen voor het eerst bij elkaar zijn gekomen. De gesprekken waren heel open. Alle drie landen hebben hun uitdagingen gepresenteerd en er is gesproken over hoe wij onze strategieën zodanig gaan formuleren dat ons territoir, onze natuurlijke hulpbronnen, maar bovenal onze mensen optimaal beschermen”, zegt de Defensieminister.

Mathoera benadruk dat we leven in een wereld die erg onvoorspelbaar is en waar we heel erg met elkaar verbonden zijn. “Het is daarom belangrijk dat we onze middelen heel effectief en efficiënt inzetten bij de gezamenlijke strategische belangen”, aldus de minister. Suriname, Guyana en Frans-Guyana staan voor dezelfde uitdagingen op het gebied van veiligheid, ongecontroleerd personenverkeer, klimaatdreigingen, de strijd tegen drugs en illegale goudwinning.

Eén van de afspraken is daarom om het gezamenlijke land, rivier en zee patrouilles te vergroten. Daarnaast zullen de landen aan de hand van informatie-uitwisseling tijdig kunnen optreden tegen verschillende dreigingen. Het ligt in de bedoeling dat de drie landen jaarlijks bij elkaar zullen komen om deze samenwerking te evalueren.

Bij deze eerste Guyana Shield Strategic Dialogue waren van het Surinaams Nationaal Leger (NL) ook aanwezig luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen (plaatsvervangend bevelhebber) en luitenant-kolonel Franklin Blokland (commandant marine). Van de Franse zijde waren verder ook aanwezig ambassadeur Antoine Joly, generaal-majoor Xavier Buisson, brigadier-generaal Thomas Lorne uit Parijs en brigadier-generaal Laurent Mercier. Van de Guyanese delegatie waren aanwezig brigadier-generaal Godfrey Bess.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOndertekening Common Security Masterplan 3 Guyana's