vrijdag 31 maart 2023
32 C
Paramaribo
10.3 C
Amsterdam
0
(0)

Ondernemers: “Herstel van zakendoen moeilijk zonder veiligheidsgevoel”

lees ook ...

Schoolgaande tienermoeders krijgen inzicht in opvoedingsvaar...

Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft de tweede sessie over opvoedingsvaardigheden voor schoolgaande tienermoeders gehouden. Deze keer was het de beurt aan jonge moede...

Vertegenwoordigers van de bedrijven die getroffen zijn tijdens de plunderingen van 17 februari 2023 hebben in het kader van de voorgesprekken voor de Nationale Dialoog, een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi. Hierbij hebben leidinggevenden van bedrijven pijnpunten bekendgemaakt en voorstellen geboden over hoe verder te gaan. Ondernemers van de Suriname Times Mall, Hermitage Mall, Connection Mall, Digicel Waterkant, Martha Mireille en de Suriname Chinese Business Alliance (SCBA), hebben aan de gesprekken deelgenomen.

De aanwezige ondernemers waren het allen mee eens dat het herstel van het zakendoen moeilijk gaat zonder het veiligheidsgevoel. Zowel de materiële en immateriële schade is groot, waarbij personeelsleden van de bedrijven nog in angst zitten. Er wordt gevraagd voor permanente politie en militaire surveillance op belangrijke hoeken in Paramaribo en om de aanvraag op vuurwapen vergunningen voor businesshouders te versoepelen.

Het opstarten van zaken gaat moeilijk. Manuel Enjoem, manager Suriname Times Mall, meldt dat 48 van de 64 units compleet geplunderd en praktisch failliet verklaard zijn. Roland Lalbiharie van de Hermitage Mall zegt dat dankzij kordaat optreden van ondernemers zelf er erger is voorkomen.

De ondernemers zijn bereid voor buurtsurveillance en extra beveiliging in te komen. Michel Brahim, directeur van Martha Mireille, suggereerde tijdelijke vrijstelling van belastingen, in plaats van financiële compensatie om zo weer te kunnen investeren en bij te dragen aan het herstellen van de economie.

Ma Xingrui van de SCBA stelde voor de economische crisis aan te pakken door export te stimuleren. Dit kan door een vast percentage van de belasting terug te storten voor exporteurs zoals dat in China gedaan wordt. Daarnaast is gesuggereerd de ‘doing-business-environment’ te verbeteren door onnodige bureaucratie weg te werken en anti corruptie maatregelen te treffen.

President Santokhi zegt zeer ingenomen te zijn met de suggesties. Het staatshoofd heeft bekendgemaakt op 3 maart 2023 een joint-werkgroep te installeren bestaande uit het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de overheid om rust te brengen en maatregelen te zoeken hoe te compenseren, alsook de bedrijfsveiligheid aan te pakken. “We gaan naar de fase van wederopbouw”, zei de president.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOndernemers: “Herstel van zakendoen moeilijk zonder veiligheidsgevoel”