Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Ondernemer produceert 1000 kilo sopropo per dag voor export

Geplaatst

op

door

“Er is een grote vraag naar de verpakte sopropo. We zijn momenteel op een punt beland, dat er investeringen moeten worden gepleegd”, zegt ondernemer Adjay Mataw van het bedrijf A.Mataw.Impex. Zijn bedrijf is op 6 januari gestart met het produceren van minimaal 1000 kilo verwerkte en verpakte sopropo per dag.

Met deze stap heeft het exportbedrijf ingespeeld op het exportverbod van de Europese Unie (EU). Op 17 december vorig jaar heeft Mataw zijn eerste bezending gesneden, bevroren en verpakte sopropo geëxporteerd naar Nederland.

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de ondernemer onlangs bezocht. De ondernemer deed uit de doeken, dat de export van sopropo goed verloopt. Deze sopropo’s komen deels van zijn eigen kweek, terwijl de rest wordt opgekocht van gecertificeerde boeren, waardoor zij ook verzekerd zijn van hun afzet.

De sopropo’s worden geteeld volgens de gestelde eisen, waaronder de Goede Agrarische Praktijken (GAP). Het bedrijf heeft voor de verhoogde productie meer personen in dienst genomen. Binnenkort zal het machinepark worden uitgebreid. Om het gestelde streven te halen, wordt zeven dagen per week gewerkt.

De ondernemer streeft ernaar om een container van 40 voet met de verwerkte sopropo’s te exporteren naar de EU, om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Lilian

Kan het bedrijf t.z.t. ook geen sebi yari exporteren? Sebi yari is één van de lekkerste bonen. Limabonen haalt het niet bij sebi yari.

Dadie

Het bedrijf is Goed bezig. Als er meer bedrijven dit doen zou het geweldig zijn omdat je nooit afhankelijk moet zijn van 1 bedrijf. De mensen moeten nu kijken hoe kunnen er meer fabrieken komen en op lang termijn heb je meer werk gelegenheid. Landbouwers en productiemedewerkers administratie enz.. alles wat erbij komt kijken is Goed voor het land. Afnemers zat in het buitenland . Gat in de markt . SURINAME actie voordat iemand anders in Thailand het gaat doenAdvertentie

Suriname

Minister André Misiekaba: Woningnood moet in 7 tot 8 jaar zijn teruggedrongen

Geplaatst

op

door

De woningnood in ons land moet in de komende 7 tot 8 jaar zijn teruggedrongen. Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting rekent uit dat met de inkomsten uit de aardoliesector deze periode zelfs naar drie jaar gebracht kan worden. Hij zegt dat de regering een aantal stappen onderneemt om de woningnood aan te pakken.

De bewindsman erkent dat dit nog niet voldoende is, maar benadrukt dat er toch een krachig begin is gemaakt om de woningnood concreet terug te dringen. Minister Misiekaba vroeg op maandag 20 januari bij de voortzetting van de behandeling van de ontwerp-wet huur en verhuur van woonruimten en instelling Huurcommissie dat men, “welke kant van de lijn men ook staat”, de regering die ondersteuning geeft om de woningnood terug te dringen. De bewindsman reageerde op een opmerking van parlementariër Krishnakoemarie Mathoera dat de regering inderdaad nog geen 18.000 woningen heeft gebouwd, maar wel daarnaartoe koerst. De bewindsman heeft graag dat het beleid van de regering kritisch wordt begeleid en dat men niet onnodige partijpolitieke zaken achterwege laat. Volgens minister Misiekaba is de woningnood in ons land erg groot. Hij merkte op dat de duizenden woningen die wel zijn gebouwd zelfs een druppel op de hete plaat zijn. 

Het kon er bij de bewindsman niet in dat er vanuit het parlement werd gesuggereerd dat de regering een slechte job heeft gedaan met het ter beschikking stellen van percelen aan mensen. Hij wees erop dat de voormalige minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Steven Relyveld, 40.000 beschikkingen heeft uitgedeeld. De bewindsman ontkende niet dat ook onder de huidige regering politieke bonzen grond hebben gehad. Hij zegt dat dit bij alle regeringen over de gehele linie is geschied. Het verschil nu is dat ook de kleine man in aanmerking komt en volgens hem liggen de cijfers er. Volgens de minister kan een deel dat in aanmerking is gekomen voor een stuk percelen bouwen, een ander deel heeft die mogelijkheden niet.

Voor onder meer deze mensen start eind maart het Affordable Housing Project (LISP 3) waarbij 4000 woningbouwoplossingen (renovatie, uitbreiding en nieuwbouw) in stad, district en binnenland zullen zijn. De bewindsman zegt dat er een eerlijke verdeling gemaakt wordt en dus niet alleen Paramaribo in aanmerking komt. Het zou anders niet van een nationale visie getuigen. Hij beaamde de opmerking van parlementariër Patricia Etnel dat veel mensen geen huishuur kunnen betalen. Volgens de bewindsman zijn Surinamers echter creatief en betalen zij de huur door samengestelde inkomsten. De bewindsman noemt het echter geen ideale situatie dat er op die manier meerdere mensen in een huis wonen. De regering werkt daarom aan een plan voor huursubsidie, terwijl daarnaast de Stichting Volkshuisvesting zal transformeren naar een woningbouwcoöperatie. Dit is volgens de bewindsman ook de reden waarom de stichting geen Huurcommissie kan worden.

Minister Misiekaba merkte op dat het Huisvestingsplan van de overheid wel een voorprogramma heeft gekend en dat ook is uitgevoerd. Volgens hem heeft dit voorprogramma te maken met de activiteiten die zijn uitgevoerd door de Housing Authority. Hij benadrukte dat de wetgevingen die nu gezet worden uitvloeisels zijn van het langetermijnplan. De bedoeling is het huisvestingsplan nog vóór de verkiezingen te actualiseren.

Lees verder

Suriname

Arbeiders plantage Alliance krijgen na 40 jaar status van ambtenaar

Geplaatst

op

door

Tijdens het bezoek van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan plantage Alliance in september 2019, werd de bewindsman geconfronteerd met een grote groep arbeiders die er te werk is gesteld en trouw werkzaamheden verricht. De arbeiders hebben echter nooit een beschikking ontvangen over hun status als ambtenaar. Aan de arbeiders is door verschillende bewindvoerders beloofd om deze in orde te maken, echter is dit steeds uitgebleven. Minister Parmessar kon zich hiermee niet verenigen. Hij gaf de arbeiders mee alles in het werk te zullen stellen om verbetering te brengen in hun situatie, zodat dit vraagstuk tot het verleden kan behoren.

De bewindsman kwam zijn belofte ook na en tijdens zijn bezoek in het weekend van 18 en 19 januari 2020, mochten de arbeiders hun beschikking in ontvangst nemen. Voor de arbeiders betekent dit zekerheid voor de toekomst.

“Elke Surinamer heeft dat recht als mens voor een stukje zekerheid. Dat is en noem ik een menswaardig bestaan hebben”, aldus minister Parmessar. Hij zei verder dat na bijkans 40 jaar de droom en grote wens van de werknemers van Alliance is gerealiseerd, dankzij het groenlicht dat hij als minister van president Desiré Bouterse heeft gehad. “Dat is, hun beschikking als ambtenaar in orde te maken en uit te reiken”, benadrukte de bewindsman. Hij noemde 19 januari 2020 dan ook een historische en voor velen ook emotionele dag.

“Ik dank God dat ik in de hoedanigheid van minister van LVV in de gelegenheid ben gesteld het waar te kunnen maken en wel in drie maanden tijd, na de belofte gedaan in september 2019”, voegde minister Parmessar er opgelucht aan toe.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen