woensdag 29 november 2023
25.5 C
Paramaribo
3.6 C
Amsterdam
5
(1)

Ondernemer Dahoe roept op tot tegengaan pesten

lees ook ...

Uitbreiding van specialisatietraining bij AZP voor optimaal ...

Om ervoor te zorgen dat de afdelingen soepel blijven functioneren, heeft het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) een beoordeling uitgevoerd van het benodigde aantal gespecialiseerde medewerkers per...

Ondernemer Nasser Dahoe heeft samen met anderen een poster ontworpen om pesten tegen te gaan. Hij heeft geconstateerd dat pesten ook in onze gemeenschap een probleem is, en ook op de school waarop zijn zoon zit. “Wij als samenleving moeten spoedig meer aandacht besteden aan pesten. Het is een bijzonder groot probleem wereldwijd dat wij over het hoofd zien en hoe langer wij wachten hoe erger het gaat worden.”

“Ook in Suriname is er sprake van fysieke en cyber bullying,” zegt Dahoe. “Daarom moet er goede voorlichting worden gegeven. Het moet niet alleen op de basisscholen gebeuren, maar ook op de mulo- en middelbare scholen.”

Volgens hem moeten in dit bewustmakingsproces niet alleen overheidsinstanties, maar ook de ouders en anderen worden betrokken. “Stop met Pesten”, staat op de poster. De initiatiefnemer vindt dat verschillende zaken leiden tot pesten. Zo is de pester iemand die vaak een sterkere sociale positie heeft.

Pesten is agressief gedrag waarbij men steeds tracht  om iemand te pijnigen. Het pesten kan zowel fysiek, alsook online. Bij het pesten zijn betrokken, de pester, de gepeste en de omstanders. Dahoe zegt dat het belangrijk is dat er snel wordt ingegrepen bij gevallen van pesten, omdat dit nare gevolgen kan hebben. Omstanders kunnen het pesten ook stoppen door de gepeste te helpen en het af te keuren. De gepeste persoon moet hulp zoeken. Op school  kan de klassenleraar, een leraar of directielid worden benaderd. Ook de ouders moeten op de hoogte worden gesteld. “Het moeten vertrouwenspersonen zijn.”

De posters zijn uitgedeeld aan lagere scholen met het verzoek deze te behandelen. Er is goede feedback van leerkrachten die de posters in de klas behandelen, aangezien zij ook vaak met dit pestprobleem te maken krijgen. De posters moeten helpen om kinderen weerbaar te maken tegen pesten. Boodschap op de poster:
Ik hoef mij niet te schamen…
Ik hoef mij niet schuldig te voelen …
Ik hoef mij niet rot te voelen ….
Ik ben niet gemeen ….
Ik ben niet gevaarlijk ….
Ik ben niet respectloos …
Want ik pest niet,
Jij toch ook niet?

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOndernemer Dahoe roept op tot tegengaan pesten