donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
10.9 C
Amsterdam
0
(0)

Omzetbelasting geldt niet voor basisgoederen

lees ook ...

Minister Marie Levens neemt afscheid van Staf en Personeel

Minister Marie Levens heeft op Maandag 13 maart afscheid genomen van haar directie, staf en overig personeel. Hierbij werd zij ook in het zonnetje geplaatst door de verschillende speeches die door d...

De verhoging van omzetbelasting (OB) naar 12 procent mag niet zorgen voor prijsstijgingen in de winkels, zegt de directeur der Belastingen Ismael Kalaykhan.  Dit, vanwege het feit dat de omzetbelasting op de invoer van goederen in januari reeds was verhoogd van 10 procent naar 12 procent.

Kalaykhan zegt dat bij veldbezoeken is gebleken dat veel winkeliers hun administratie niet in orde hebben. Hierdoor worden winkelprijzen verhoogd zonder dat er aangetoond kan worden vanuit welk vertrekpunt dat is gedaan. De Belastingdienst beschikt niet over genoeg getraind personeel en tools om dit alles op korte termijn aan te pakken, maar de directeur vraagt winkeliers en importeurs om prijsopdrijving achterwege te laten.

Kalaykhan geeft aan dat de verhoging van de omzetbelasting niet van toepassing is op basisgoederen. Er is vanuit de samenleving en vakcentrale C-47 gevraagd om de verhoging aan te houden. Kalaykhan heeft begrip voor deze noodkreten, maar is van mening dat de regering de samenleving is tegemoet gekomen met koopkrachtversterking in de vorm van de heffingskorting, bonus en de koerscompensatie. Verder mogen sociaal zwakkeren aankloppen bij sociale zaken en degenen die vanwege de covidpandemie zwaar zijn getroffen mogen  rekenen op steun uit het covid noodfonds.

Vanwege de economische crisis probeert de staat haar inkomsten verhogen. Indien de belastingplichtige ondernemers op tijd voldoen aan hun betalingsplicht, dan zal dit de staat ongeveer SRD 22 miljoen aan inkomsten opleveren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOmzetbelasting geldt niet voor basisgoederen