dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
0
(0)

Omvangrijke illegalen zijn een probleem voor het land

lees ook ...

Oud-assembleevoorzitter Simons: “Regering heeft totaal geen ...

Jenny Simons, ondervoorzitter van de NDP, zegt dat de regering totaal geen plan heeft voor Suriname. Er wordt volgens haar een persoonlijk plan uitgevoerd. Dit zei ze zaterdagavond tijdens de kadermee...

Het is niet bekend hoeveel illegalen vertoeven in Suriname. Een groot deel, vooral Brazilianen vertrekt naar het binnenland. Er is onvoldoende informatie over deze groep. “We zien de bewegingen en het is zorgelijk. We hebben informatie over smokkel, drugs- en wapenhandel.” zegt minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Dit heeft de aandacht van de regering, omdat de covid-19 situatie in Brazilië zorgelijk is. Het kan grote gevolgen hebben voor ons land. Een oplossing voor onderduikers uit deze groep ligt niet voor handen volgens de bewindsman. Regelmatige controle van logeergelegenheden moet hervat worden. De gastenlijsten van deze ondernemingen moeten regelmatig doorgegeven worden aan de autoriteiten. “We moeten dus weer bij de basis beginnen.” volgens Amoksi.

Deze situatie moet teruggedrongen worden door een goede samenwerking tussen de consulaire dienst, de Militaire Politie, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking. Er zal dan controle zijn over de komst en vertrek van vreemdelingen. De minister ziet graag een goed managementsysteem, waarbij burgers en autoriteiten betrokken zijn bij de bewaking van de grenzen. Op dit moment is het niet bekend of buitenlanders na afloop van hun visumtermijn terugkeren.  “Het gevolg is dat sommigen in de illegaliteit belanden.” aldus de minister.

De kritiek over de vele illegale Brazilianen is volgens de vicepresident Ronnie Brunswijk terecht. Deze groep mag zonder visum Suriname aandoen. Dit maakt het moeilijk om controle te hebben over hen. “Ik vind dat de Brazilianen mogen komen maar wel volgens de voorgeschreven procedure. Het moet ook duidelijk zijn wat moet gebeuren met degene die niet via de normale wegen binnenkomt.” volgens de vicepresident. Verder deelt hij mee, dat de regering bezig is een beleid te formuleren ten aanzien hiervan. De zienswijze van de overheid hierover zal spoedig bekend zijn. Een inburgeringscursus voor vreemdelingen zal deel uitmaken van de oplossing.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOmvangrijke illegalen zijn een probleem voor het land