dinsdag 26 september 2023
27.8 C
Paramaribo
20.3 C
Amsterdam
0
(0)

Omicron is wel milder, maar veroorzaakt wel gezondheidscrisis

lees ook ...

Duurzame Ontwikkelingsdoelen in de schijnwerpers van de AVVN...

President Chandrikapersad Santokhi zal met wereldleiders van alle continenten bij elkaar, uitgebreid delibereren over de punten van een uitgebreide agenda op de 78ste Algemene Vergadering van de Veren...

Omicron is als mutatie van de Delta-variant milder gebleken dan de vorige varianten, maar dat wij een serieuze gezondheidscrisis hebben met de vijfde golfdie in staat is ernstig de gezondheid aan te tasten, staat vast, volgens de minister van Volksgezondheid. Wij hebben nu gemiddeld 400 besmettingen per dag op de drukke checkpoints, en een besmettingspercentage van tussen de 40 en 50 procent.

Het reproductiegetal is van 9 naar 2 gegaan, maar de thuisisolaties, ziekenhuisopnames en ICU-zorg zijn toegenomen. Een grotere behoefte is ontstaan aan zuurstofconcentrators door de thuisisolatie.

Er is geen reden om onverantwoordelijk te zijn. De kwetsbare groepen   blijven ondanks vaccinatie extra gevoelig voor de gevolgen, zegt de bewindsman verder. De komst van de omicron variant is voor ons de vijfde golf. Het beïnvloed  de zorgsector ongunstig is, omdat nu operaties geen voortgang kunnen vinden. “Wij concentreren ons nu erop hoe wij de reguliere zorg kunnen blijven continueren en prioriteit geven. Ook de acute zorg moeten wij kunnen leveren.”

Vanaf 10 januari is de swabtijd verruimt naar 20.00 uur bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), het Regionaal Ziekenhuis Wanica en TropClinic. Zo voorkomt men, dat er grote groepen worden gevormd. Hierdoor zullen de dagelijkse Covid-19-updates pas om 23.00 uur beschikbaar zijn.

Het ministerie adviseert om testen onder supervisie van de huisarts te laten geschieden, en deze zal een positieve test aan het BOG doorgeven, voor de dataverzameling. De bewindsman  kan niet bevestigen als er strengere maatregelen volgen. Dit is afhankelijk van het Outbreak Management Team (OMT) en andere actoren. De maatregelen moeten in balans hebben voor de economie, maatschappij en de zorg.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOmicron is wel milder, maar veroorzaakt wel gezondheidscrisis