donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
5
(1)

Omgaan met moordende EBS-tarieven

lees ook ...

Foodbasket gaat naar meerdere wijken

The 'foodbasket' die eind vorig jaar is gestart en consumenten voorziet in redelijk betaalbare goederen, wordt uitgebreid. Door het succes van de Food Basket te Commewijne, Flora(relocating), Apoera, ...

De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers  heeft jarenlang opéénvolgende regeringen voorgehouden om de energie- en andere nutstarieven niet te verhogen. “Want dan ga je echte problemen krijgen,” volgens hem. Hasnoe verwacht dat de winkeliers zullen moeten gaan downsizen. Supermarkten van Chinese uitbaters hebben al te kennen gegeven te zullen snijden in het personeelsbestand. “Maar weet je wat dat betekent als die mensen zonder inkomen komen te zitten?”

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, is niet te spreken over de abrupte stroomverhogingen. “We pleiten om deze gefaseerd toe te passen, want de winkeliers zullen dit uiteindelijk toch gaan afwentelen op de consument.” Alleyne kan zich niet voorstellen, dat het EBS  toestemming heeft gekregen van de Economische Autoriteit Suriname om de nieuwe tarieven op deze manier door te voeren. “Ze hebben niet eens die deskundigen om die berekeningen te maken,” volgens de voorzitter van de consumentenbond. Daarom roept hij de regering op om de nieuwe facturen  aan te houden.

EBS en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zullen komen met nadere toelichting over de berekeningen en stroomrekeningen, zegt minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemersschap en Technologische Innovatie. “Mogelijk ook dat sommige aangepast zullen worden of lager uitkomen dan aanvankelijk aangegeven was,” houdt zij voor, omdat het ministerie open staat voor oplossingen om de stroomtarieven zo laag mogelijk te houden.

Neville Jasin is eigenaar van New-Isa Indo Oso. Hij weet niet hoelang hij nog de stroomrekening zal kunnen betalen. “Als horecaondernemer kun je niet bezuinigen op stroom, want je hebt met bederfelijke producten te maken.” Hij heeft de koelings nodig om de kwaliteit van de producten te garanderen. “Ik heb geen zin in klagende gasten die zeggen dat het koolzuurgas eruit is,” zegt hij.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOmgaan met moordende EBS-tarieven