maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.6 C
Amsterdam
0
(0)

OM waarschuwt: SRD 25.000 boete en of 2 jaar cel voor rijden zonder rijbewijs

lees ook ...

Koersen omlaag: CBvS deelt driemaal daags koersen via websit...

De Centrale Bank van Suriname publiceert driemaal per dag wisselkoersen op haar website, zoals aangegeven op haar sociale mediakanaal. De bank benadrukt dat zij de wisselkoersen niet...

Het rijden zonder een rijbewijs is een ernstig misdrijf en het Openbaar Ministerie (OM) zal streng optreden tegen automobilisten die zich hieraan schuldig maken. Autobestuurders die zonder het rijbewijs deelnemen aan het verkeer riskeren een gevangenisstraf van SRD 25.000 of kunnen twee jaar de bak ingaan, meldt de Public Relations Unit van het OM.

De Rijwet 1971 is gewijzigd en wel bij SB 2022, no. 33. De gewijzigde Rijwet is in werking getreden op 26 maart 2022. Er zijn een aantal ingrijpende wijzigingen ingetreden. Het OM wenst de samenleving te informeren over deze wijzigingen en wel door middel van publicatie in een reeks van artikelen. Eén van deze wijzigingen betreft onder andere het rijden zonder rijbewijs.

In artikel 19 lid 1 van voornoemde wet is onder andere opgenomen:
“Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen wordt gestraft, degene die:
a. in strijd handelt met een verbod, omschreven in de artikelen 7 lid 1 onder 3
In artikel 7 lid 1 onder 3 van voornoemde wet is opgenomen dat het verboden is met een motorrijtuig over de weg te rijden:
– zonder in het bezit te zijn van een (geldig) rijbewijs
– met een vervallen rijbewijs
– indien het rijbewijs is ingevorderd en
– met een onleesbaar rijbewijs.

Voor deze wijziging van de Rijwet 1971 waren de gevallen genoemd in artikel 7 lid 1 onder 3 overtredingen en kon er een geldboete van maximaal SRD 750 worden opgelegd. Met de inwerkingtreding van de gewijzigde Rijwet 1971 zijn de gevallen genoemd in artikel 7 lid 1 onder 3 misdrijven, waarop er een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en of een geldboete van ten hoogste SRD 25.000 kan worden opgelegd.

Indien personen zich schuldig mochten maken aan dit misdrijf, zal er zijdens het OM streng worden opgetreden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOM waarschuwt: SRD 25.000 boete en of 2 jaar cel voor rijden zonder rijbewijs