Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

OM Suriname ziet geen reden om te stoppen met de vervolging

Geplaatst

op

Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) ziet geen reden om te stoppen met de vervolging van de twee laatste verdachten in het 8 decemberstrafproces. Volgens de officier van justitie zijn er geen fouten gemaakt zoals de advocaten van de verdachten hadden betoogd. Dat bleek vrijdag tijdens de zitting in de rechtbank in Paramaribo.

De advocaten van de verdachten Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno denken hier anders over. Volgens hen heeft het OM verschillende fouten gemaakt. Zo zou de zaak van hun cliënten bij het Hof van Justitie behandeld moeten worden en niet bij de kantonrechter, waar het nu dient. Ook menen ze dat de zaak niet kan doorgaan omdat het Surinaamse parlement in 2012 een Amnestiewet heeft aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de decembermoorden vrijuit gaan. De krijgsraad heeft echter in 2016 bepaald dat die Amnestiewet het al lopende proces niet mocht verstoren.

Het 8 decemberstrafproces draait om de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse. In 1982 was hij leider van het toenmalige militaire bewind. Omdat Naarendorp en Hardjoprajitno in 1982 minister waren, speelt hun zaak voor de kantonrechter. De zaken van de andere verdachten zijn vorig jaar door de krijgsraad behandeld. Het OM heeft tegen hoofdverdachte Bouterse 20 jaar cel geëist, net als tegen zeven andere verdachten. Voor negen verdachten is vrijspraak gevraagd.

Vrijdag 11 januari gaat de rechter verder met deze zaak.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Kredietbeoordelaar Moody’s positief over Suriname

Geplaatst

op

By

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s is iets positiever geworden over Suriname. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de kredietrating naar stabiel van negatief. Het kredietoordeel zelf bleef staan op B2.

Volgens Moody’s is de druk op de Surinaamse financiën het afgelopen jaar wat afgenomen. Daarbij zal de grotere ruimte voor binnenlandse en buitenlandse bronnen de financieringsdruk dit jaar en komend jaar doen verminderen. In februari 2018 kreeg Suriname de prognose ‘negative’ van de kredietfirma.

De B2-rating krijgt ook steun van onder meer de omvangrijke mijnbouwbronnen en een gunstigere investeringsomgeving. Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen en ,,zwakheden” in het bestuur.

Lees verder

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen