Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

OM Suriname ziet geen reden om te stoppen met de vervolging

Geplaatst

op

Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) ziet geen reden om te stoppen met de vervolging van de twee laatste verdachten in het 8 decemberstrafproces. Volgens de officier van justitie zijn er geen fouten gemaakt zoals de advocaten van de verdachten hadden betoogd. Dat bleek vrijdag tijdens de zitting in de rechtbank in Paramaribo.

De advocaten van de verdachten Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno denken hier anders over. Volgens hen heeft het OM verschillende fouten gemaakt. Zo zou de zaak van hun cliënten bij het Hof van Justitie behandeld moeten worden en niet bij de kantonrechter, waar het nu dient. Ook menen ze dat de zaak niet kan doorgaan omdat het Surinaamse parlement in 2012 een Amnestiewet heeft aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de decembermoorden vrijuit gaan. De krijgsraad heeft echter in 2016 bepaald dat die Amnestiewet het al lopende proces niet mocht verstoren.

Het 8 decemberstrafproces draait om de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse. In 1982 was hij leider van het toenmalige militaire bewind. Omdat Naarendorp en Hardjoprajitno in 1982 minister waren, speelt hun zaak voor de kantonrechter. De zaken van de andere verdachten zijn vorig jaar door de krijgsraad behandeld. Het OM heeft tegen hoofdverdachte Bouterse 20 jaar cel geëist, net als tegen zeven andere verdachten. Voor negen verdachten is vrijspraak gevraagd.

Vrijdag 11 januari gaat de rechter verder met deze zaak.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Jongen in internaat Atjoni ernstig mishandeld

Geplaatst

op

By

Woensdagochtend is een jongen die in het internaat Atjoni woonde ernstig mishandeld door een kamergenoot.

Het slachtoffer zou door zijn kamergenoot zijn aangevallen met een knuppel. Het slachtoffer had een opgezwollen gezicht en zijn linkeroog kon nauwelijks open. Hij kon moeilijk praten omdat dat voor nog meer pijn zorgde, vertelt een bezorgde oom van het slachtoffer. De jongen is na behandeling voor verder onderzoek verwezen naar een oogarts. 

De twee zouden eerder die dageen woordenwisseling hebben gehad om een mobiele telefoon. Het slachtoffer isin zijn slaap aangevallen en liep zware hoofdletsels op. De internaatbeheerdertrof het slachtoffer ‘s ochtends aan in zijn bed, besmeurd met bloed, enschakelde direct de politie in. De kamergenoot is in verzekering gesteld, zegtde politie.

Lees verder

Suriname

Megadrugs vangst verbrand in kraka

Geplaatst

op

By

Meer dan 2300 kilogram in beslag genomen drugs werd donderdag onder toezicht van vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname en het Openbaar Ministerie in de as gelegd.

De verbranding van het verboden spul heeft plaatsgevonden te Kraka. “Niet alleen de Cocaïne van de grote recente vangst op 08 januari jongstleden, maar ook andere drugssoorten die eerder in beslag genomen zijn zijn vandaag verbrand”, verteld de inspecteur van politie, August van Gobbel.

De inspecteur reageerde hiermee op de verbranding van 17 januari 2019.
Hij voert aan dat de drugs de in het verleden op verschillende locaties is verbrand.

Om de last voor de omgeving zo miniem mogelijk te houden is gekozen voor Kraka.

Lees verder

Meest gelezen