Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

OM Suriname ziet geen reden om te stoppen met de vervolging

Geplaatst

op

door

Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) ziet geen reden om te stoppen met de vervolging van de twee laatste verdachten in het 8 decemberstrafproces. Volgens de officier van justitie zijn er geen fouten gemaakt zoals de advocaten van de verdachten hadden betoogd. Dat bleek vrijdag tijdens de zitting in de rechtbank in Paramaribo.

De advocaten van de verdachten Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno denken hier anders over. Volgens hen heeft het OM verschillende fouten gemaakt. Zo zou de zaak van hun cliënten bij het Hof van Justitie behandeld moeten worden en niet bij de kantonrechter, waar het nu dient. Ook menen ze dat de zaak niet kan doorgaan omdat het Surinaamse parlement in 2012 een Amnestiewet heeft aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de decembermoorden vrijuit gaan. De krijgsraad heeft echter in 2016 bepaald dat die Amnestiewet het al lopende proces niet mocht verstoren.

Het 8 decemberstrafproces draait om de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse. In 1982 was hij leider van het toenmalige militaire bewind. Omdat Naarendorp en Hardjoprajitno in 1982 minister waren, speelt hun zaak voor de kantonrechter. De zaken van de andere verdachten zijn vorig jaar door de krijgsraad behandeld. Het OM heeft tegen hoofdverdachte Bouterse 20 jaar cel geëist, net als tegen zeven andere verdachten. Voor negen verdachten is vrijspraak gevraagd.

Vrijdag 11 januari gaat de rechter verder met deze zaak.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Banel Fitness Fun gedenkt dakloze vaders

Geplaatst

op

door

De sportschool Banel Fitness Fun heeft in verband met vaderdag ruim 30 dakloze vaders en zwervers voorzien van voeding en drank. Deze sportschool werd bij de laatst gehouden avond vierdaagse Winnaar in het algemeen klassement. Waard te vermelden is dat het hun eerste jaar is.

Lees verder

Suriname

Politie Livorno sluit werknemers visbedrijf op

Geplaatst

op

door

De politie van het ressort Livorno heeft op dinsdag 11 juni twee medewerkers van een visbedrijf aangehouden ter zake gekwalificeerde diefstal.

Het tweetal Joshua, P. (28) en de 27-jarige Kevin, K. worden ervan verdacht 30 lege visbakken van het bedrijf weggenomen te hebben.De eigenaar deed op donderdag 31 mei aangifte van diefstal van zijn goed op het politiebureau Livorno.

Na uitgewerkte informatie kwamen Joshua en Kevin in beeld. Zij werden opgespoord en op hun woonadres aangehouden. De twee verdachten hebben bekend de diefstal van de 30 lege visbakken te hebben gepleegd. De gestolen bakken hebben zij voor SRD 1200 verkocht en dit bedrag onderling verdeeld.

Hangende het onderzoek zijn Joshua en Kevin door de politie van Livorno in verzekering gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie.

Lees verder

Meest gelezen

X