zondag 23 januari 2022
24.4 C
Paramaribo
6.2 C
Amsterdam
5
(1)

Olielevering niet gegarandeerd; ultimatum tot zondag

lees ook ...

Crisis geestelijke gezondheidszorg in Suriname moet voorkome...

Het vertrek van specialistische verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers naar het buitenland heeft dringende aandacht nodig. Als de autoriteiten niet met duurzame oplossingen komen om dit vraagst...

Oliebedrijf SOL is niet meer van plan om de subsidie op brandstof voor de staat te blijven voorschieten. Aan minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie is er een ultimatum gesteld tot 5 december 2021 voor het aanpassen van de pompprijzen. Als er geen verandering komt in de situatie, zijn de olieleveringen naar de samenleving toe niet gegarandeerd.

Het oliebedrijf leidt enorme schade, omdat de overheid de brandstofprijzen al maanden onder de kostprijs houdt. Bovendien is de subsidieschuld van de staat opgelopen. Dit bedroeg US$ 4 miljoen per 30 november. Er is vaker door het oliebedrijf aan de bel getrokken, echter krijgen zij steeds weer nul op het rekest.

Volgens afspraken tussen partijen moeten brandstofprijzen aangepast worden volgens een overeengekomen prijscalculatie methodiek. Dit zodat de pompprijs minimaal op kostprijs niveau wordt vastgesteld. De huidige kostprijzen voor diesel zijn SRD 17.80 en voor ongelode benzine SRD 18.01. SOL heeft de overheid gevraagd om uiterlijk 5 december de pompprijzen aan te passen, om verdere stagnatie van brandstof aanvoer te voorkomen.

Vorige week zei minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning dat de pompprijs op dit moment behoorlijk onder de werkelijke kostprijs is. De overheid kan de tankende consument niet meer sponsoren en de oliebedrijven kunnen de staat niet meer voorschieten. Aanpassing van de brandstofprijzen is dus niet uitgesloten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOlielevering niet gegarandeerd; ultimatum tot zondag